Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата се самосезира, след като беше установено наличие на естествен уран в кладенци в Пловдивско

В Хасково, където също бяха засечени завишени стойности на уран и алфа частици, започва цялостна диагностика на водата

| обновено на 18.04.17 в 14:56
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Районната прокуратура в Първомай се самосезира и разпореди проверка за наличието на естествен уран в два от 13-те тръбни кладенеца в града и в още един - в село Караджалово. Проверката е възложена на Районното полицейско управление и трябва да приключи в едномесечен срок.

Наличие на естествен уран е установено след изследване на проби, взети на 13-и април. Тогава водата от кладенците е спряна. Няма опасност за населението, тъй като превишаването на нормалните стойности е нищожно.

Д-р Цвета Иванова, началник на отдел "Радиоактивен контрол“ към инспекцията в Пловдив, уточни, че уранът е открит при рутинна проверка на ВиК - Пловдив:

Това е естествен уран 238, чиито стойности е нормално в един момент да се повишат. Той е с ниска радиотоксичност
.

Кметът на Първомай Ангел Папазов обясни, че водата от трите кладенеца с открит естествен уран е спряна още в четвъртък:

Жителите на общината имат вода, която се осигурява от други водоизточници.

В Хасково започва цялостна диагностика на водата. От миналата седмица тя е забранена за пиене и готвене заради завишени стойности на уран и алфа частици.

Взети са проби от пет помпени станции и от чешми в различни части на града. Общо 20 теста ще бъдат изследвани в Регионалната здравна инспекция в Хасково. Паралелно с това изследване за качеството на водата, ще се тества наличието на уран и алфа частици. Това ще направи специализирана софийска лаборатория. Резултатите по тези показатели ще са готови след около 20 дни.

Хасково разчита на водоноски. От днес е разпоредено на фирмата, която снабдява училища, детски градини, болнични и социални заведения с храна да я приготвя единствено с бутилирана минерална вода.


Продължава и гражданската подписка и изготвянето на жалба до омбудсмана Мая Манолова с искане за разкриване на виновните служители, които не са съобщили своевременно за проблема със заразената вода.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна