Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

52% от британците подкрепят увеличаването на миграцията на висококвалифицирани работници

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Голямо проучване на агенция „Ипсос Мори“ и лондонския Кралски колеж показва, че 52% от британците са на мнение, че повече мигранти са добре дошли на Острова, стига те да са висококвалифицирани. Подкрепата за нискоквалифицираните работници обаче е значително по-малка – едва 18 процента от анкетираните смятат, че трябва да бъдат допуснати повече мигранти за нископлатени позиции. Само един на всеки 10 запитани е казал, че трябва да бъдат допуснати повече мигранти от Източна Европа, Индия, Африка или Близкия изток.


Проучването беше направено, след като излязоха последните данни на националната статистика, на базата на които беше направено заключение, че миграцията е особено важна за сектори като търговията на едро и на дребно, здравеопазването и обществените услуги.


Вестник „Индипендънт“, който помества резултатите от проучването, припомня, че министърът на финансите Филип Хамънд, вече е намекнал, че висококвалифицирани кадри, като банкери и бизнесмени, ще бъдат изключение от ограниченията върху миграцията, които се очаква да бъдат наложени, след като Великобритания напусне Европейския съюз.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна