Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба "Сезони" в галерия "Нирвана"

| обновено на 18.04.17 в 14:11 БНР Новини

Галерия „Нирвана“ този път е заложила на две художнички, обединили своите творби под заглавието: “Сезони“. И наистина те ни призовават да усетим състоянието на Нирвана, на успокоение и хармония между вътрешния и външен свят. Това са Кунка Димитрова, която показва скулптура, и Антоанета  Кисьова с нейната калиграфия, аранжирана и като живопис, и като сакрални знаци, и като своеобразни картини по стените. 

Дъщеря на художнически род, и майка и баща й са скулптори,  Кунка Димитрова е тръгнала по друг път. В това деликатно съчетание на бронз и шамот, в това оцветяване и разнообразни глазури, тя създава една пластика, която въздейства в няколко посоки. Заглавията на творбите ѝ – "Земя", "Море", "Флейтистка", нещата, които виждаме на винили по стените (явно вече реализирани), говорят за вкус, фантазия, за мярка за нещата, които тя преживява много лично и искрено в изкуството си. 

Другата авторка в „Нирвана“ е Антоанета Кисьова, която показва своето пристрастие към старобългарското уставно писмо. Тя усилено работи за престижа на нашата калиграфия, и в случая умело съчетава буквите и като композиция в цвят, и като самостоятелно въздействие, и като Слово, което ни води към молитва, към силата на думите. Антоанета Кисьова показва и авторски икони, които създава с дълбоко проучване на времето, историческия костюм и житието на светците.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна