Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Биг бенд и джаз – музикално разнообразие и динамика“: Дюк Елингтън – Duke Ellington’s Sacred Concert

Дюк Елингтън и биг бенда му (17 септември 1965 г.)
Снимка: Grace Cathedral

През 1923 година Дюк Елингтън създава собствен биг бенд, който ръководи до смъртта си. С участията на състава в Cotton Club, Елингтън, както и бенда му добиват огромна популярност. В началото на 30-те, преди Втората световна война изнасят концерти и в Европа. Кариерата на джазмена бързо се развива не само край създаването на оркестъра му. С новообразувания си биг бенд, той свири в Ню Йорк, Чикаго и Калифорния, както самостоятелно, така и с величия от ранга на Каунт Бейси, Бени Гудмън, Глен Милър, Томи Дорси. Дюк Елингтън се сдобива със славата на един от най-добрите пианисти на джем сешъни. Върхът на популярността си той постига в периода около Втората световна война.
Duke Ellington’s Sacred Concert, от който днес слушаме фрагменти, е написан около 66-годишнината на джаз пианиста. Чрез трите ортодоксални концерта, които създава през последните десет години от живота си, Елингтън отдава дължимото на своята вяра и религия чрез това, което прави най-добре, а именно – композирането на музика.
В периода 1966 - 1974 година Елингтън със своя бенд прави турнета в САЩ и Европа, като изпълнява тези три сакрално-ортодоксалин концерта с изявено джаз звучене.
Duke Ellington’s Sacred Concert, който слушаме днес в „Звукови хроники“ и преаранжиран от John Hoybey, изпълнението е на The Tritonus choir, със солист шведката Margareta Jalkeus и Peder Pedersen’s Big band.

петък, 21 април, от 17.30 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна