Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жан Катрьомер: Брюксел е огледало на националните политики

За първи път се страхувам от френския избор, признава журналистът

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Дали еврокрацията изяде ценностите на европейската демокрация – по този въпрос говори в студиото на "Хоризонт до обед" френският журналист от в-к "Либерасион" Жан Катрьомер:

Веднъж на две години ни говорят как Европа загива. Кризата в Европа е част от нейното ДНК. Европа не е една империя, не е бившият СССР. Става дума за държави, които на доброволен принцип споделят някакви ценности, а това е нещо трудно. Правителствата не обичат да бъдат контролирани. Не обичат да споделят решенията, които вземат. Резултатът от тази трудност за споделяне е, че в много случаи чакаме да стигнем наистина до ръба на пропастта, за да направим нещо. Войната в Сирия започна преди пет години. Вместо да се подготвим за бежанците, чакахме да пристигнат. Европа все е в състояние на криза и тези, които я упрекват за това, са онези, които не разбират как тя функционира, подчерта Катрьомер.

Вече 70 години няма война на европейския континент Успяхме да управляваме този преход от комунизма. Всяка година България получава около 4 процента от БВП под формата на европейски фондове. Споделяме общи ценности. Ние сме първата икономическа сила в света. Европа не е съвършена, но емигрантите тичат към нас. Не съм чувал за българи, които тръгват към другия край на света. Хората, които протестират, са прави, но трябва да погледнат към другите части на света и да видят какво става там. Европа е пример за планетата, добави Жан Катрьомер.

Брюксел е отражение, огледало на националните политики. Ако в отделните страни нещата не вървят добре, те няма да вървят добре и в Брюксел. Ако изпращаме в Брюксел некомпетентни и червиви политици, те ще бъдат такива и в Брюксел, смята френският журналист.

Ако Франция излезе, това ще бъде краят на ЕС. В неделя на френските избори става дума за бъдещето на Европа. За първи път се страхувам от френския избор, призна Катрьомер.

Ако Европа изчезне, ще бъдем в тунел, пълен с неизвестности и мъгла. Не бих искал да се лишаваме нещо, което е доказало, че осигурява мирно съществуване и създава богатства. Представете си какво ще се случи, ако Европа и ЕС изчезнат. Не знам защо в моята страна изобщо се поставя този въпрос. Това болшевишко мислене е нещо, което не мога да разбера.

Цялото интервю на Ирина Недева с Жан Катрьомер, в превод на Соня Васева, чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна