Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Бакрачева: Младите търсят в духовното обяснителна рамка за себе си

Доц. д-р Маргарита Бакрачева - лектор и психолог към БАН, коментира пред Радио София как възникват за основните проблеми на днешния човек, какви са трудностите и потребностите на младото поколение днес, както и препятствията, които трябва да преодолеят младите в процеса на тяхната професионална и обществена реализация.

Някои от основните проблеми са липсата на достатъчна сигурност и много голямата динамика в съвременния живот. Пътищата за предоляване на тези трудности минават през доброто опознаване на себе си, приоритизиране, контрол над емоциите, позитивно мислене и редица техники за преодоляване на стреса.

При младите хора напоследък има засилен интерес към търсене на духовното и това е една ясно изразена тенденция в социалните групи. Те търсят някакъв по общ и по-висш смисъл, който да им даде отговор на изконния въпрос "Защо сме тук сега" и чувството за общност. Всеки човек се стреми към вътрешна хармония и обяснителна рамка, в която човек може да открие себе си, подчертава доц. Бакрачева. Наблюденията на специалистите напоследък показват засилен индивидуализъм сред българските младежи и като цяло изместване на позиционирането от коликтивизъм в посока индивидуализъм.

И нещо любопитно в "Контрасти": Още една предпоставка, която предопределя човешкия характер, а именно кръвната група на човек:


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна