Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нападателят от снощния терористичен акт в Париж е боец на "Ислямска държава"

Снимка: БТА

Нападателят на булевард "Шанз Елизе", открил стрелбата, при която бе убит един полицай и ранени двама, беше обявен за боец на "Ислямска държава" в съобщението, в което терористичната организация пое отговорност за атентата. Неговият терористичен характер беше потвърден по-рано от президента Франсоа Оланд.

Терористът е бил известен на полицията и правосъдието, както съобщи през нощта прокурорът на Париж Франсоа Моленс. 39-годишен, с френско гражданство, вече осъждан за опит за убийство на полицаи и поставен под наблюдение за радикализация. Според телевизия Франс 2 наскоро той е бил задържан от полицията след сигнали, че се опитва да си набави оръжие, но не са били открити доказателства. Докато "Ислямска държава" представя атентатора като белгиец, полицията продължава да издирва евентуални съучастници.

Многобройни бяха снощи свидетелствата на парижани и туристи, изпаднали в паника на булеварда след стрелбата.

Атаката очевидно е замислена като силен символичен удар: на най-известния булевард, срещу органите на реда и пред самите президентски избори. Трима от основните кандидати отмениха събитията си за последния ден на кампанията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени