Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртото издание на концерта "Ритъмът на Балканите" ще се състои тази вечер в зала "България"

Снимка: ОНМ на БНР


Концертът "Ритъмът на Балканите" ще се състои тази вечер от 19.30 часа в зала "България". В предаването "Хоризонт до обед" Димитър Христов – диригент на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио представи участниците и програмата:

Страхотни гости сме поканили за този проект, който е четвърто издание. В него участват Благойче Трайковски от Република Македония, участва Влада Панович от Република Сърбия, той е мой колега – диригент на оркестъра на Радио и телевизия Белград. Един чудесен солист от Гърция, който се казва Сократис Янопулос, той е изключително вещ във византийската музика, свири на кеменче – този инструмент е първи братовчед на нашата гъдулка. Това е струнен инструмент, който е много популярен в Гърция и Турция. И още един гост искам да представя – това е Марин Бонеа от Република Молдова. Той е пето поколение потомствен лютиер. Той свири на цигулка, един изключителен музикант, виртуоз.

Тези прекрасни солисти ще свирят по две пиеси, като по този начин ще представят своите страни. Специално аранжирани за този концерт са техните пиеси от моите колеги Костадин Генчев, Георги Андреев, Ангел Димитров. Аз също направих аранжиментите на Благойче Трайковски. Ще има и няколко премиери, инструментални, ще чуем една много интересна пиеса – "Източна балада", която е написана специално за този концерт, и още една пиеса,написана специално за концерта от мен, тя е "Комитски мелодии", въобще една много разнообразна програма, която смятам, че ще бъде много любопитна и интересна за всички наши слушатели и почитатели. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна