Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сцена на вековете" - мащабни спектакли под открито небе

През 1985 г., по повод националното честване на 800-годишнината от от въстанието на болярите Асен и Петър срещу византийската власт и създаването на Второто българско царство, режисьорът Пламен Карталов експериментално поставя на хълма "Царевец" операта "Ивайло" от Марин Големинов, в изпълнение на състав от Софийската опера и балет.

Сцената под открито небе тогава е нова форма за Велико Търново - и твърде рядка изобщо в България, но разчупва познатите стандарти за продуциране и възприятие на оперните спектакли. Първоначално предвиденото едно представление предизвиква толкова голям интерес и търсене от публиката, че демонтираните декори са върнати за още три извънредни представления. Общо 12 000 души посещават четирите представления. През 1987 г. сред естествения декор на хълма «Царевец» се играят шест представления на операта «Цар Калоян» от Панчо Владигеров, с подобен по мащаби успех.

След 21-годишно прекъсване уникалното за България културно събитие е възстановено през 2008 г., по повод 100-годишнината от обявяването на Независимостта на България. През 2011 г. Община Велико Търново кандидатства с проект за реализирането на Летен оперен фестивал „Сцена на вековете” като иновативно културно събитие. Проектът ефинансиран от Оперативна програма „Регионално развитие”. На избрания терен при средновековните крепостни стени на Царевец е оформена специално за целите на фестивала трайна сценична площадка, която се ползва и досега за спектаклите. Местата за публиката се осигуряват чрез подвижни седалки с капацитет 1000 места. Така фестивалът "Сцена на вековете" се утвърждава като запазена марка на Велико Търново.

Опитът от последните десет години показва, че в рамките на фестивала "Сцена на вековете" във Велико Търново оперните и балетните спектакли са гледани от над 10 000 зрители всяка година. Това са гости от цяла Европа, от Обединените арабски емирства, Пакистан, Египет, Мексико, САЩ, Аржентина, Китай, Корея, Япония, Австралия.

Дали и тазгодишното издание на проявата ще предизвика толкова широк отзвук, предстои да разберем от 8 юли до 8 септември.

Още за фестивала - чуйте от репортажа на Красимир Мартинов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна