Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Раул Гонсалес Фабре: Ако във Венецуела се проведат избори, опозицията ще има между 70 и 80 %

Насилието във Венецуела продължава да взема жертви

| обновено на 22.04.17 в 15:07
Протестите във Венецуела, провокирани от жестоката икономическа криза, вземат човешки жертви
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Когато във Венецуела най-сетне се проведат избори, между 70 и 80 процента от гласовете ще бъдат за опозицията. Прогнозата направи проф. Раул Гонсалес Фабре , доктор по философия и икономика от университета "Симон Боливар" в Каракас. Той преподава и в Съединените щати, като в момента живее в Испания. Автор е на множество книги, сред които "Справедливост на пазара" и "Етика и икономика":

Темата е много интересна, защото вече трябваше да има избори и те бяха пропуснати. Става дума за местните избори през декември, които бяха отменени. Защо? Защото правителството щеше да загуби с много. Това е истината. Ако правителството все пак посмее да направи избори, не се съмнявам, че между 70 и 80 % от гласовете ще бъдат против властта. Мисля, че правителството също няма съмнения.


В интервю за "Хоризонт" проф. Гонсалес Фабре очерта причините за кризата във Венецуела - страната с най-големи запаси на петрол в региона, като припомни, че една държава не е бедна или богата с количеството петрол, което има, а с капацитета на икономиката си да произвежда:

Дълго време чависткият режим разрушаваше способността на националните фирми да произвеждат самостоятелно крайните петролни продукти. И по този начин направи така, че покупателната способност на страната все повече да зависи от суровия петрол и минералите. Когато цените за барел паднаха от 120 на 40 долара, вече не може да се купи нищо.

Така, обаче, ако зависиш от необработените суровини, когато цените паднат, можеш да фалираш. Което и стана в случая. Т.е вместо парите от петрола да се влагат за укрепване на  нефтопреработвателната промишленост,  те се използваха, за да се рузруши тя. И когато цените за барел паднаха от 120 на 40 долара, вече не може да се купи нищо. След като си разрушил способността за производство извън петрола, при нефт на ниска цена не ти остава нищо, ако нямаш възможности да произвеждаш. 
Проф. Госалес свидетелства, че икономическата криза във Венецуела е изключително тежка и хората гладуват:
Има огромен недостиг на стоки от първа необходимост, има голям проблем със снабдяването с хранителни продукти.  Инфлацията е много висока. Увеличават се хората, които протестират срещу правителството, защото наистина преживяват гладни времена. От своя страна, правителството отдавна работи срещу правовата държава, срещу демокрацията, заедно с Върховниясъд и Избирателната колегия. Става дума за действия, които изглеждат законни, но всъщност не са, защото някои положения се променят в зависимост от желанията на властта. 

Анализаторът очерта и възможните варианти за излизане от кризата:

Възможен сценарий е президентът Мадуро да успее да укрепи диктаторския си режим. Това е трудно, защото правителството е много слабо икономически. Инфлацията тази година е 1700 процента. Миналата година премина 800 процента. Както е ясно, при тези нива и отражението им върху живота на хората, вариантът диктатура е невъзможен.
Вторият вариант е някаква форма на хаос, много трудна за прогнозиране в условията на продължаващи граждански вълнения.  Сложно е да се предвиди какво ще направят военните. 
Третият вариант е най-разумен - изход чрез споразумение за избори между правителството и опозицията да се. Който и да ги спечели, другият, образно казано, остава жив. Това се е случвало много пъти в други страни на Латинска Америка, някои - с много по-голяма степен на  насилие, например в Салвадор. Така има връщане към демокрацията и нормалност. И се понижава напрежението в конфликта. Бих искал във Венецуела да се случи точно това.
Цялото интервю с проф. Раул Гонсалес Фабре можете да чуете от звуковия файл.
*****

12 души са загинали и 6 са били ранени при сблъсъци във Венецуела между протестиращи, полицията и поддръжници на правителството в столицата Каракас, съобщава агенция Ройтерс, ката се позовава на властите.

Вече няколко седмици в много големи градове на Венецуела има протести срещу президента Николас Мадуро с искане за нови избори.

Всички жертви, без една, са намерили смъртта си в Ел Вале, бедно предградие на Каракас. Те са били на възраст между 17 и 45 години. Някои от тях били ударени от ток, а други - простреляни смъртоносно.

Венецуелските власти обявиха, че ще разследват 11-те смъртни случая в Ел Вале, дошли на фона на седмиците на антиправителствени протести, съпътствани от ожесточени сблъсъци между полицията и проправителствени милиции, от една страна, и опозиционни демонстранти, от друга.

Общо 21 души са загинали във Венецуела при прояви на насилие, свързано с протестите, отбелязва Ройтерс. Стотици хора бяха ранени или арестувани.







Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна