Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пое ли риск Тереза Мей с обявяването на предсрочни избори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гарантиране на сигурност и стабилност във Великобритания. Това беше основният мотив, с който тази седмица премиерът Тереза Мей обоснова предложението си за свикване на предсрочни избори през юни. Очаквано идеята й беше подкрепена от парламента, но постави много въпроси за предстоящите преговори между Лондон и Брюксел по Брекзит и желанието на Шотландия за нов референдум за независимост от Великобритания. 
Какви са нагласите на политиците и на избирателите на Острова и какви  са очакванията на анализаторите от предстоящия вот коментира в ефира на предаването "Събота 150" кореспондентът на БНР в Лондон Веселин Паунов . Той открои и някои "подводни камъни", с които може да се сблъска премиерът Тереза Мей, въпреки че повечето анализатори смятат, че ходът с обявяването на предсрочни избори само ще засили нейната позиция преди Брекзит:

На пръв поглед изглежда, че Тереза Мей не поема някакъв особен риск като се има предвид смазващата преднина на консерваторите в предизборните анкети. Риск обаче има.

Рискът в този случай произтича най-вече от това дали Тереза Мей ще постигне желаното от нея по голямо мнозинство, защото наистина просто спечелването на изборите би било едно излишно упражнение, ако мнозинството не е значително по-голямо от сегашното. 

Вторият риск е Шотландия. Ако Шотландската основна партия запазва  мнозинството си от 56 гласа в 59-членния парламент, Тереза Мей вече трудно би могла да не обръща внимание на искането за втори референдум за независимост, независимо от това дали Брекзит е "твърд", "мек" или какъвто и да било друг.


Третият риск е свързан с Либерал-демократите, смята Веселин Паунов. Повече по темата за предсрочните избори във Великобритания и дали те могат да се приемат като опит за отлагане на Брекзит ще научите, ако чуете целия анализ на Веселин Паунов - от звуковия Файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна