Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 16.00 часа пред паметника на Радой Ралин в София всеки може да чете стихове на поета

95-ата годишнина от рождението на поета и сатирик Радой Ралин ще бъде отбелязана с четене на негови стихове от 16.00 часа пред бившето кино "Изток" в София, където е паметникът на Ралин. В четенето може да се включи всеки желаещ. Синът на Ралин Кин Стоянов каза в предаването "Неделя 150":

Каним хората, които толкова често цитират Радой Ралин в мрежата и в социалните медии, а много често даже неточно. Много често му приписват даже чужди стихотворения като "Безглаголното", като "Прабългарин и славянка", като "Ванка и Танка", които категорично не са негови. Какво пък ще стане, ако ги поканим пред паметника му да прочетем паметта на Радой Ралин?! Всеки може да дойде да прочете нещо, което му е много на душата.

Режисьорът Никола Петков сподели, че не е решил дали ще вземе участие в четенето, но ще присъства на събитието:

Той беше човек, който има рядкото качество да ти внушава идеи, да те провокира, да те гневи, да те режисира, да те насочва без да се интересува дали ти си съгласен. Не само хрумванията му са блестящи, но и начинът, по който той работи с теб е такъв, че неговата победа е осигурена. Той прониква в теб, обзема те и те обгръща от всички страни... Той беше национален вдъхновител. Вдъхновяваше ни да се вгледаме в себе си, да се преборим със своя национален мързел, да преодолеем инертността.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна