Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мике Шурман: България има една година, за да оцени участието на децата във всички сфери на живота

Снимка: united-partners.com
Днес започва пилотен проект на Агенцията за закрила на детето и Съвета на Европа, с който да се провери дали децата и младите хора могат и участват активно в обществения живот. Консултантът към Съвета на Европа Мике Шурман обясни в предаването "Преди всички": 

Радваме се, че България заяви желание да бъде сред първите, които ще приложат инструмента за измерване на детското участие. Т.е. България иска в рамките на една година да направи преглед за начина, по който се осъществява участието на децата в страната във всякакви сфери – в училището, секторите "Образование" и "Здравеопазване", грижите за децата, институциите за деца, когато децата са в контакт със съдебната система. Причината да бъде избрана България е, защото Съветът на Европа би искал да работи със страни от различни части на Европа. Тази година ще работим с Латвия, България и Италия. Бихме искали също така да работим със страни, в които има различен опит с участието на децата.

България ще разполага с една година, за да направи самооценка как се осъществява участието на децата, така че в края на годината ще сте установили някои добри практики, но и някои пропуски. Т.е. да се види къде са нужни мерки, за да се включат някои групи деца, които са били изключвани до момента, така че това са неща, които можем да усъвършенстваме през следващите години.

Наистина много често процесите на вземане на решения и на създаваме на законодателство са доста бавни. Много е важно обаче децата да имат участие в процесите за вземане на решения по правни въпроси, по законодателни въпроси, които имат отношение към живота им. Така че дори да е бавен процесът, ние трябва да обясним на децата защо това отнема толкова време.

Разговора на Лора Търколева с Мике Шурман можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна