Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С "Походът на книгите" децата откриват нови заглавия, жанрове, но и нови светове

Снимка: abk.bg

"Че съм умен - умен съм, но защо съм толкова красив?! Сигурно, защото съм скромен, а скромността краси човека.“ Това е любим наш цитат, изречен от героя на Астрид Линдгрен - Карлсон, който живее на покрива. Книгите, които сме прочели като деца и техните герои остават в сърцата ни завинаги. Мечтаем си да се върнем в детската си стая и да разгърнем кориците им отново, да се посмеем на Пипи дългото чорапче и Антон и Точица, да поплачем на „Черният красавец“ и „Ласи“, да се издигнем в облаците с „Хвърчащата класна стая“, да похапнем мед с „Мечо Пух“. Любимите си детски книжки четем и на своите деца, но интересни ли са те за тях?

Националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“, организирана от Асоциация „Българска книга“, има мисия да  достигането до най-малките читатели и да популяризира четенето на книги.
За петте си издания досега инициативата е достигнала до повече от 10 000 деца в цялата страна, а в много от участвалите училища и детски градини в последствие са открити нови библиотечни звена или съществуващите са допълнени с актуални заглавия от света на детската литература.

„Походът“ включва няколко събития като „Маратон на четенето“, четене на книги от известни личности пред малчугани и литературни конкурси. Краят на кампанията за тази година беше сложен вчера, на 23 април, но посланието й остава актуално - четенето е важно за децата, а ние трябва да им помогнем да се отворят към книгите и да ги заобичат.

От Асоциация „Българска книга“ се надяват мисията им да достигне до възможно най-много деца и а посланието им да не се ограничава само в рамките на кампанията „Походът на книгите“. Ние пък ви съветваме да отворите любимата си детска книжка и да я прочетете отново, със сигурност ще ви донесе усмивка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени