Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще иска още информация, преди да излезе с позиция по предложенията на "Газпром"

| обновено на 24.04.17 в 15:01


България ще поиска отстъпки по договорите си с "Газпром", но все още няма да преговаря за намаляване на цените на природния газ.
Това стана ясно след среща при премиера Огнян Герджиков, в която участва и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Руската газова компания е предложила редица отстъпки за страните от Централна и Източна Европа заради антимонополното дело, водено от Европейската комисия. 

Преди да даде окончателната си позиция, страната ни ще поиска допълнителна информация за поетите ангажименти от газовия гигант.

На днешната среща в Министерския съвет е станало ясно, че голяма част от тези отстъпки вече съществуват в договорите на българските компании с нея, обясни енергийният министър Николай Павлов
Ние приемаме така направените предложения, приемаме ги за позитивни, но искаме да бъдат разширени, за да можем да защитим интересът на дружествата и на държавата.     

Все още не може да се говори за намаляване на цената на руския природен газ за България, но страната ни може да си осигури подобряване на някои клаузи в договорите, обяви министърът на енергетиката:

За да се стигне до договаряне на нова цена, трябва да се извърви пътят - предоставяне на коментари, разглеждане от Европейска комисия, приемане от Европейска комисия, правно обвързване с „Газпром“ и след това в десетседмичен срок заинтересованите страни започват преговори с „Газпром“.

Българската позиция трябва да бъде обмислена много внимателно, предупреди Теменужка Петкова от ГЕРБ:

Трябва да сме обединени, имайки предвид и това, че съвсем скоро Европейската комисия ще излезе и с решение, свързано с делото срещу "Булгартрансгаз", "Булгаргаз" и БЕХ за монополно положение от страна на трите държавни дружества.

До края на деня ще бъде изпратено писмо до Европейската комисия, за да се получат отговори на някои уточняващи въпроси по предложенията на "Газпром", обясни министърът на енергетиката Павлов. Той допълни, че срокът от 4-ти май за изказване на българската позиция не е задължителен. За да се стигне до най-доброто решение за България, трябва дебат и политически консенсус. Тази седмица въпросът ще бъде обсъден в Народното събрание, а България вероятно ще поиска "разширяване на отстъпките".



Делян Добрев от ГЕРБ уточни, че в българските договори с „Газпром“ няма клауза, която забранява на България да реекспортира синьо гориво. В момента се говори само за промени в договорите, а не за намаляване на цени, уточни още Добрев.

Директорът на Българския енергиен холдинг Петьо Иванов вижда неяснота в предложението на "Газпром". Според него не е ясен начинът, по който ще бъдат определяни цените на природния газ за България. Ангажиментът на руската компания е доста общ и затова нашите държавни газови дружества имат допълнителни въпроси към руското предложение, посочи пред "Хоризонт" Иванов:

"Булгаргаз" би имал възможност да предоговаря по-често цените, би могъл да се включи и компонентът от спот пазара, но липсва достатъчно яснота по самата методика по какъв начин ще стане промяната в ценообразуването - дали се касае за изцяло промяна на формулата, дали изцяло ще се премине от един вид на друг вид, дали е комбиниран, т.е. това са неща, за които ние очакваме да получим допълнително разяснения и съответно да имаме възможност по-точно да сформиране нашите очаквания.

Още детайли по казуса слушайте от звуковия файл.



Горещи теми

Войната в Украйна