Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Грозев: Нито една държава не ползва половинвековни изтребители

МО обобщи предложенията за придобиване на нов изтребител

Снимка: БГНЕС

В Министерството на отбраната приключиха анализът, оценката и обобщаването на постъпилите предложения в процедурата за придобиване на нов тип боен самолет. Това са Португалия с логистичен пакет САЩ, Швеция и Италия.

В рамките на правомощията си работната група е обобщила постъпилите предложения и е изготвила протокол, който ще бъде представен на правителството за вземане на решение за продължаване на процедурата.

Окончателното оповестяване на резултатите от конкурса ще стане след приемането им от Министерски съвет, който ще даде мандат за водене на преговори.

С цел осигуряване на необходимата прозрачност и приемственост в сферата на отбраната служебното правителство е готово да предостави резултатите от работата на междуведомствената група на парламентарните сили в 44-тото Народно събрание, се казва в публикация на сайта на МО.

Инвестиционният проект за придобиване на нов тип боен самолет беше утвърден с Решение на Министерския съвет от 1 април 2016 г. и предвижда на първия етап от неговата реализация да бъде сключен междуправителствен договор за придобиване на 8 броя самолети в периода 2018 – 2020 година, припомнят от военното министерство.

В предаването "Нещо повече" Красимир Грозев от изданието „Аеро“ коментира, че известната информация за момента е много малко и се работи "на тъмно". Самолетите, които биха дошли от САЩ и Португалия, са произведени през 1983-84 година и на практика са по-стари от сегашните Миг-29, подчерта той:

Колко време могат да се експлоатират тези самолети? Само след 16 години те ще бъдат на половин век. Половинвековен изтребител в момента просто не съществува в света. Никоя държава не използва изтребител, който е на половин век. Румънците купиха такива. Те ще са първи, ние ще сме втори.

Употребяван изтребител се експлоатира 20-25 години, докато новопроизведеният гарантира 40 години жизнен цикъл, уточни още Грозев, според когото разликата в цената ще бъде напълно заличена от факта, че новият изтребител ще може да се използва много по-дълго време.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна