Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болница и фондация започват проект за педагогическо подпомагане на недоносени деца

Снимка: БГНЕС

Фондация „Приятели 2006“ и болница „Шейново“ започват работа по проект за педагогическо подпомагане на деца с увреждане и недоносени деца и техните семейства от раждането до тригодишна възраст. За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ д-р Румен Велев, директор на болница „Шейново“, обясни, че проектът е необходим, тъй като децата имат нужди, на които родителите, а често и лекарите – неспециалисти, не знаят как да откликнат, след като новородените бъдат изписани от болницата:

Това е друг тип грижа. Имаме прекрасни специалисти, които се грижат изключително добре за бебенцата, докато са в болницата, но тук става въпрос за една домашна грижа, става въпрос за един домашен патронаж. Вие казахте личните лекари. Личните лекари в по-голямата си част не са педиатри. Те нямат тази подготовка. Всъщност тук дори не става въпрос за чисто медицинска помощ. Тук става въпрос за едно подпомагане, което може да се осъществява и не от лекари. Всъщност в нашия проект ние предвиждаме тази помощ да се осъществява от акушерки. 

Процентът на недоносени деца, независимо от успехите на медицината, не се понижава. Той си стои от порядъка на 8 – 10%, обясни още Велев. Проектът за домашни посещения ще има два клона – медицински и социално-психологически, допълни той. Акушерките ще посещават бебета, родени в „Шейново“, а приятели по проекта ще отговарят за социално-педагогическите.

Д-р Михаел Фразе, представител на немските партньори, който има близо 30-годишен опит в такъв тип проекти, заяви, че реализацията у нас би трябвало да започне в средата на юни.

Не само медицинското обслужване е важно, но социално-педагогическото обслужване е много важно. Това означава, че колкото се може по-рано, даже преди да се напусне клиниката, трябва да съпровождаме родителите и вкъщи, така че, ако се развие някакво увреждане, независимо от това, детето да може правилно да бъде подпомогнато и да се развива. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна