Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дантели от Калофер, Русия и Италия демонстрират и експонират в Етнографския музей

4
Снимка: Елена Томова
В Националния етнографски музей от 18 часа официално ще бъде открита изложбата „Хората и дантелата - български принос и европейски опит“, организирана съвместно с неформална група „СедянкаТА“. След откриването майсторите на дантели ще демонстрират уменията си пред публиката.

В експозицията са включени произведения от дантела от Източна и Западна България, очакват се гости от Русия и Италия. Народното читалище "Христо Ботев 1869" от Калофер участва в изложбата с материали от своя "Златен фонд".

Демонстрации на традиционните техники и умения от чуждестранните и българските участници ще има на 26 април, между 15 и 18 часа на открито в градината до музея и на 29 април в залите на музея. В същия ден ще се проведе и Втори международен приложен семинар „Обучението в изработване на дантела - български принос и европейски опит“, като по време на семинара ще бъде представен и филмът от 1981 г. „Калоферските дантели“ по сценарий на Мария Танева.

Всеки, желаещ да се наслади на изложбата, може да го направи до 30 април.

Чуйте какво разказва репортерът Елена Томова след срещата ѝ с куратора на изложбата гл.ас. д-р Ива Кюркчиева.

ИЕФЕМ – БАН продължава кампанията „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“ за набиране на средства за създаване на модерен образователен център в Националния етнографски музей. Всеки може да подкрепи създаването на образователния център, като изпрати SMS на номер 17 777 с текст “DMS MUZEY”.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна