Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите спориха дали парламентарният контрол да се предава пряко по БНТ2 вместо по БНТ1

Постоянните парламентарни комисии остават 23

На всеки три месеца парламентарната правна комисия ще кани главния прокурор на свое заседание

| обновено на 26.04.17 в 17:21
Снимка: БГНЕС
Нова парламентарна комисия ще наблюдава приходните агенции, борбата с контрабандата и сивата икономика, а комисия за наблюдение на енергийния регулатор вече няма да има. Това стана ясно при обсъждането на новия парламентарен правилник. След дълги спорове депутатите решиха постоянните парламентарни комисии да останат 23, колкото са сега. Новата комисия за наблюдение на приходните агенции, борба със сивата икономика и контрабандата се създава по предложение на "Обединените патриоти". Предложението за отпадане на комисията за наблюдение на дейността на КЕВР е на депутата от ГЕРБ Данаил Кирилов. Тя ще стане подкомисия на енергийната. Кирилов се аргументира:

Създаването на 24-та комисия би увеличило необходимата бройка от народни представители за участие и би затруднило парламентарните групи.
  

От БСП бяха против отпадането. Съпредседателят на "Обединени патриоти" Валери Симеонов подкрепи идеята:

Ние ще подкрепим това предложение, а именно да се запази броят на комисиите на 23 не по причина на това, че трябва да се намери на всеки място в ръководството на каквато и да е комисия, а просто за да не се създава допълнително усложняване на дискусията, от която най-вероятно доникъде няма да стигнем, ако продължаваме по този начин.


Всяка сесия на Народното събрание ще бъде откривана с химните на България и на Европейския съюз, записаха още депутатите при обсъждането на новия парламентарен правилник. 

"Обединените патриоти" предложиха парламентарния контрол да се предава пряко по Българското национално радио и БНТ 2, а не по БНТ 1. Това среща силното неодобрение на БСП и ДПС и предизвика ожесточени дебати в залата. Гласуването на текста ще бъде утре. 

По-рано депутатите решиха на всеки три месеца Комисията по правни въпроси да отправя покана за изслушване към главния прокурор.  Изслушване ще се провежда и по инициатива на обвинител номер едно, както и на председателите на Върховния административен и на Върховния касационен съд. 

Депутатите регламентираха и така наречения блиц-контрол към министрите. Всяка първа сряда или четвъртък на месеца те ще отговарят на актуални въпроси в началото на заседанието на съответната ресорна комисия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна