Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мистичен Индокитай през очите на Николай Овчаров

Премиера на "Слънцето залязва над Ангкор"

Снимка: Издателство "Хермес"

„Слънцето залязва над Ангкор” е новата книга на проф. Николай Овчаров. Тя е поредно четиво от документалната му поредица на пътешественик и учен, след издаването на „Търсачът на минало открива света”, „В Африка сред лъвове и сенки на предците” и „От Камчатка започва Русия”. Официалната премиера е тази вечер от 18.30 часа в Книжен център „Гринуич”. Книгата ще представи журналистът и пътешественик Симеон Идакиев. На огромната територия на Индокитай се намират държавите Виетнам, Тайланд, Камбоджа, Лаос и Мианма (доскоро Бирма), както и части от Бангладеш на север и Малайзия на юг. За европейците Индокитай винаги е бил равнозначен на древна история и екзотика.

Пътешествието си професор Овчаров започва от Виетнам, преминава през Тайланд и продължава през Лаос с едно голямо плаване по река Меконг. Специално внимание е отделено на великата кхмерска империя Камбуджадеша на територията на днешна Камбоджа, на невероятната й столица Ангкор Тхом и главното светилище Ангкор Ват.

Читателите ще се разходят из перлата на Азия Пном Пен и ще узнаят факти за кървавия режим на Пол Пот. Приключенията на българския Индиана Джоунс завършват в страната на златните пагоди Мианма.

В предаването "Хоризонт до обед" проф. Николай Овчаров сподели:

Това, което представям, е моя голяма стара мечта - голямо пътуване в Индокитай, което осъществих през февруари миналата година. Това пътешествие, както всички мои книги, не е свързано само с екзотичните места, а с богатата история по тези места. Естествено в центъра беше Империята на кхмерите - една от най-големите човешки империи, много по-голяма например от Римската, с милион и половина квадратни километра в своя апогей. Грандиозният Ангкор Ват всъщност е най-големият храм от Античността и Средновековието в световен мащаб.

През последните години Камбоджа, Бирма и Тайланд все повече се превръщат в обект на културно-исторически туризъм, посочи Овчаров:

Цифрите са изумителни. Няколко милиона души годишно посещават Камбоджа.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна