Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лазар Лазаров: Нямам притеснения, процедурата е на най-ниска цена

инж. Лазар Лазаров
Снимка: АПИ

Това, че са необходими допълнителни действия по строежа на АМ „Марица“, е ясно от началото на 2014 година – много преди да поема поста в АПИ. Лично аз нямам притеснения. Разбира се, всеки може да втълпи и да се опитва да доказва и разбира се, както едната теза, така и другата теза. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ бившият директор на АПИ инж. Лазар Лазаров, който заяви, че до момента не е бил викан в прокуратурата дори като свидетел. Законът и всички изисквания на оперативната програма „Транспорт“са били спазени в поръчката, категоричен е той. Магистралата е в експлоатация от година и половина, допълни Лазаров и уточни:

Не сме поканили "Пътища Пловдив". Процедурата е открита. Явили са се трима участника. Пак казвам, не е коректно в момента това да го коментирам, тъй като е част от следствието. С представители на фирмата сме говорили по работа, имайки предвид, че те все пак са наемодател и доставчик на материали за обекта и то основен. Няма как да не говорим с тях, но сме говорили с представители на основната фирма, която е поставила форсмажора още в началото на 2014-а година.

Бившият директор на АПИ уточни и защо италианската фирма не е извършила дренажните дейности:

Не е въпросът дали може да ги извърши италианската фирма. Проектът е на инженеринг, тоест включва и проектиране, и строителство. Той не е чисто строителство по количествено-стойностна сметка и по проект. Това е инженеринг, тъй като изпълнителят трябва да направи и проекта, и самото строителство. Затова е направена открита процедура, за да може пазарът да покаже действителната стойност, най-добрата цена. Процедурата е на най-ниска цена.

Лазаров е категоричен, че не е разпореждал на администрацията в АПИ да подготви документите по такъв начин, че поръчката да спечели „Пътища Пловдив“:

Естествено, че нужната документация трябва да се подготви. Но това допълнение -- да се спечели от конкретна фирма, няма как да стане, при положение че е на най-ниска цена.

Лазаров категорично отрече да е участвал в среща с Георги Гергов, както и да е подал оставка от АПИ именно заради тази поръчка.

Подадох оставка по здравословни причини и обясних много нагледно защо подадох оставка. Както виждате, и в момента не се крия по никакъв начин. Аз съм наличен.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна