Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Биг бенд и джаз – музикално разнообразие и динамика“: Ела Фицджералд, Йехуди Менухин и Стефано Грапели изпълняват пиеси от Джордж Гершуин

Джордж Гершуин

В „Звукови хроники“ ще слушате музика, специално подбрана от творчеството на американския композитор Джордж Гершуин. Ще се насладим на прекрасния тембър на Ела Фиджералд, както и на цигулковия дует Стефан Грапели и Йехуди Менухин. Двамата записват чудесен албум, в който са селектирали някои от най-хубавите пиеси на Гершуин. Гершуин много умело е успял да съчетае в творчеството си линията на симфонизма с ранните примери на класически джаз. Спазвайки музикалната форма, той внася свободата на импровизацията както в малките си пиеси, така и в мащабните си произведения.
Ела Фиджералд е една от най-добрите джаз певици на миналия век не само в САЩ, но и на световната музикална сцена. Има специфичен и уникален тембър с диапазон от три октави, който тя съумява да превърне в перфектен инструмент.
През 80-те години на миналия век Йехуди Менухин, който за повечето меломани е добре известен като класически изпълнител, записва със Стефан Грапели джазови композиции. А от своя страна Стефан Грапели вече е утвърден джазов цигулар със собствен интерпретаторски стил, съчетаващ интонации на елегантния френски шансон и американския суинг. Той се превръща приживе в легенда на джаза не само във Франция, но и в Съединените щати. Заедно с Йехуди Менухин записват албум с някои от популярните пиеси на Гершуин, от който чухме композицията, дала име на проекта „Fascination Rhythm“.

петък, 28 април, от 17 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна