Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германски експерти показват в 4 български училища

Как да пестим енергия не само чрез строителни мерки, но и с поведението си

Снимка: Елена Томова
София днес беше домакин на конференция на тема „Учениците пестят енергия“. Тя  се проведе в рамките на проект за опазване на климата чрез подобрено поведение на потребителите  в европейските училища.
Проектът се осъществява от Националния доверителен екофонд в партньорство с Независимия институт по околна среда в Берлин. 

Сред основните цели на форума беше представянето на опита от проекта, обсъждането на ефективни модели за образование в сферата на климата и енергийната ефективност, както и бъдещото включване на нови участници.
На конференцията присъстваха както представители на общините, участващи в проекта, учители и ученици, така и зам.-министрите на образованието Мария Гайдарова, и на околната среда - Ренета Колева.
Хоал Нюен - представител на Немския независим институт за околна среда представи по-подробно какво представлява енергоспестяващият проект Фифти Фифти, към който през 2016 г. се присъединиха България и Румъния:

Това е най-голямата педагогическа програма за околната среда в Германия от 1996 година насам.Става дума да се пести енергия не само чрез промени в строителни мерки, така да се каже, а и чрез промяна в поведението на ползвателите на училищните сгради.В Германия не самите училище плащат сметките си за енергийни разходи, а това се извършва от общините. 

Затова проектът се казва Фифти Фифти. Идеята е да се мотивират училищата половината от парите, които са спестени от енергоспестяващите мерки, да бъдат запазени от самото училище.

За момента на територията на страната има 4 пилотни училища, част от този проект, като 2 от тях се намират в столичния район „Люлин“, а останалите - в община Самоков.

На конференцията бяха представени брошури, презентации и проекти, подготвени специално от малките енергийни мениджъри.

Чуйте повече подробности и какво каза Лилия Владимирова - преподавател в 56-о Средно училище “Проф. Константин Иречек“ – в репортажа на Елена Томова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени