Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сугестопедията - свободата да забравим лошото и да учим полезното

Снимка: архив
Сугестопедията се налага като модерна педагогика. Предимствата, които има, я правят широко разпространена за обучение както на малки деца, така и на по-възрастни. За разликите между сугестопедията и стандартното обучение разказаха двама сугестопедагози - Правда Китанова, която е начален учител и Крум Георгиев, който преподава италиански език на възрастни.

Сугестопедията разглежда личността като едно цяло и интелектуалната дейност не се отделя от емоционалната. Това води до глобализирано представяне на учебния материал, което е голяма разлика в сравнение с традиционната методика, защото там материалът се разделя на по-малки учебни единици, които се усвояват и чак тогава се прави обобщение. При сугестопедичния цикъл процесът е обратен - тръгва се от цялото, от голямото. Това отделяне става чрез различни художествени похвати. Изкуството е изключително вплетено в начина, по който се поднася учебният материал, обясни Китанова, като посочи, че става дума за рисуване на картини, украсяване на стаята, облеклото, чрез театър и музика.

Изкуството е най-прекият и директен начин, по който възприемаме дадена информация, без да се чувстваме напрегнати и натоварени. Това е откритие на проф. Георги Лозанов, каза още Китанова.

Крум Георгиев разказа, че проф. Лозанов многократно в развоя на науката е променял името й. За деца най-подходящото име е превентопедия, т.е. да работим по начин, по който да предотвратим у децата създаването на някакви бариери, ограничения, свързани с техните възможности. При възрастните те вече се появяват при някакви натрупани такива бариери, тъй че при нас има един акцент върху т.нар. десугестивна работа, т.е. да помогнем на тези хора да се освободят от вече натрупаните ограничения от обществената норма. В рамките на живота ни много често „прихващаме“ такива мисли. Те обикновено са от много близки нам хора, които имат някакъв престиж в живота ни.

Целия разговор на Добрина Добрева с Права Китанова и Крум Георгиев, вижте във видеото.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна