Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С премиера за празника на танца в Софийската опера и балет

БНР Новини
На 28 април е премиерата на триптиха „Пахита”, „История на една любов” и „Да танцуваш на инат” в Софийската опера и балет

29 април е Международен ден на танцовото изкуство. Изборът на датата не е случаен – това е рождената дата на „бащата“ балета в сегашния му вид с характерните позиции на ръцете и краката – френския балетмайстор Жан-Жорж Новер. Самият Новер дава и свое определение за този самостоятелен жанр сценично изкуство: „Драма, написана с музика и въплътена чрез хореография“.
Денят е обявен за празник на танца по време на една от сесиите на Юнеско през 1982 година в София.

С нов спектакъл ще отбележат своя празник и артистите от балета на Софийската опера и балет. В три премиерни вечери от днес до неделя на сцената на Операта в София  ще бъде представен балетният триптих „Пахита“, „История на една любов“ и „Да танцуваш на инат“.
„Пахита“ е балет, създаден върху литературната основа на новелата на Мигел де Сервантес „Циганката“. Музиката е на Ернест Делдевез и Лудвиг Минкус. Първата постановка е в парижката „Гранд Опера“ през 1846. Постановката е на  Жозеф Мазилие.

„Пахита“ на сцената на  Софийската опера и балет е по единствената оцеляла хореографска версия на произведението в редакцията на Мариус Петипа. В образите ще се превъплътят Марта Петкова, Катя Петрова, Емил Йорданов, Никола Хаджитанев, Александър Александров и всички млади сили на балетната трупа.
Другите две балетни миниатюри са комични реплики на два от най-папулярните балетни шедьоври: „Историята на една любов“ към „Дон Кихот“ от Минкус и „Да танцуваш на инат“ към „Жизел“ от Адолф Адам. В „Да танцуваш на инат“ ще прозвучат и творби на Римски-Корсаков.
Хореограф на комичните миниатюри е бившият солист на трупата – Йордан Кръстев. Тези произведения ще дадат на младите артисти възможността именно в празничния ден да покажат танцовото си майсторство.
Диригенти са Борис Спасов и Жорж Димитров. Художник на впечатляващите костюми е Христина Михалева-Зорбалиева.
Честит празник!


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени