Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От декември 2016-а

Биопроизводители още чакат компенсации

Снимка: Йоан Колев
Наближава моментът, в който българските биопродукти ще достигнат цената на конвенционално произведените. Това обаче ще е възможно само с подкрепата на държавата, съобщиха от Българската асоциация биопродукти и алармираха, че от декември миналата година чакат своите компенсаторни плащания. Средствата са за това, че добиват доста по-малко от конвенционалните земеделци и животновъди, защото не използват химикали.

Освен, че биопроизводителите не ползват пестициди, химически торове и генно модифицирани организми, те създават и заетост, защото голяма част от работата в стопанствата се извършва на ръка. Основният проблем на биопроизводителите у нас е, че не могат да преработват продуктите, които произвеждат в собствените си ферми и да ги предлагат на пазара. Те работят предимно на ишлеме, което оскъпява продукта. Това каза пред журналисти Албена Симеонова - председател на Българската асоциация биопродукти.

Съвсем скоро от Българската асоциация биопродукти ще отворят фермерски пазар в София, а в Министерството на земеделието ще се продават само биологични продукти, каза Албена Симеонова.

Докато биофермерите очакват парите си, които идват по Европейски фондове, служебното правителство отчете излишък от над 1,6 милиарда лева.

Още по темата - чуйте от репортажа на Ана Попова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна