Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алтай - мистичната планина, приютила лавини, ледници и пустини

5
Снимка: Любен Джорински
Високи върхове, ледници, лавини, реки, коне и време, което се променя в крайности за секунди. Това са само малка част от нещата, които ви очакват, ако сте решили да си направите пътешествие до планината Алтай.

Алтай е планина в централна и източна Азия, разположена на територията на Монголия, Русия, Китай и Казахстан. В Монголия носи името Алтаин Нуру. Алтай представлява сложна система от планински гребени с височина от 450 до над 4500 м. Има сложен геоложки и геоморфоложки строеж. Старонагъната планинска система, образувана през херцинския тектонски цикъл. Има силно заравнени билни части и остри алпийски върхове.От Алтай извират реките Иртиш, Об и Енисей. Най-висока точка е връх Белуха (4506 м). Има много полезни изкопаеми. Климатът е рязко континентален до студен алпийски, като има много ледници и  езера. Склоновете на хребетите до 2000 - 4000 м. са покрити с гори, предимно иглолистни, над които се простират алпийски пасища, високопланински пустини и вечни снегове.

Фотографът Любен Джорински доста случайно, като на шега, решава да направи пътешествие със свои приятели до тази далечна планина. Приятелите се подготвят около 6 месеца и поемат към връх Белуха. Желанието на Любен е да снима, но не винаги условията го позволяват. Темпото на движение е интензивно, в дни с хубаво време българите ходят по около 30-40 км. на ден с тежки раници.

Най-впечатляващи за фотографа са природните забележителности, високите скали, ледниците. Той споделя и за няколко критични момента в експедицията, които буквално представляват опасност за неговия живот. Въпреки трудностите голяма част от снимките на Любен Джорински се оказват добри и той ги представя в изложбата „Фрагменти от едно пътуване в Алтай“ в София. 

Експозицията продължава 4 месеца и предизвиква голям интерес сред аудиторията. Няколко месеца след завръщането си от планината, Любен е със смесени чувства от приключението, но казва, че най-вероятно би се завърнал там. Този път с по-добра подготовка и екипировка. Съвсем наскоро Любен Джорински посещава Мароко, където също прави много снимки и опознава нови хора и култури. Следващата дестинация ще е земята, която мъжът отдавна иска да посети - Исландия. Очакваме и снимки.

А още за мистичната планина Алтай - чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна