Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Киното срещу властта" Олег Ковачев връща лентата назад към цензурата на социализма

Олег Ковачев
Снимка: Кирчо Стоичков

Властта се дразни от истината. И сега има филми, които не могат да бъдат направени не по политически, а по финансови причини. Когато истината се казва в очите на властта, тя никога не е доволна. Различните филми по различен начин я засягат. Това обясни в предаването "12+3" Олег Ковачев, който е режисьор на филма „Киното срещу властта“. Документалната 54-минутна лента е заснета по сценарий на Иван Георгиев и ще бъде показана в петък, на 12-и май от 19 часа в кино "Люмиер".

За мен е много важно да разбера как младите хора ще реагират на този филм, защото тези на моята възраст, които са били свидетели, ми е ясно как ще реагират. Хората, които са на по 30 и нямат представа какво се е случвало, за тях е много важно да го научат, за да не допускат да се случва отново, сподели Ковачев.

Някои филми са били забранявани. Други са били пускани за по две прожекции в някое затънтено кино. Били са изрязвани епизоди. Много нечистоплътна история, разказа режисьорът.

Олег Ковачев каза още, че в процеса на работата по филма той самият е научил много неща за взаимоотношенията между киногилдията и властта по времето на социализма и даде примери със знакови роли и заглавия, чийто творчески път е бил осакатен от цензурата:

Най-страшното е, че начинът,по който са се отнасяли с кинотворците, е създавал една автоцензура, вътрешна цензура. Когат започнеш неща да си кажеш: "Ако го направя както искам, дали изобщо ще пуснат филма. Я, леко да смекча нещата, за да излезе филмът". Това за мен е много страшно. 

Цялото интервю е в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна