Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р Надя Маркова: Не мога да докажа опасност от рак и автоимунни болести заради ваксинация с БЦЖ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Твърденията, че имунизацията с ваксината за туберкулоза, позната като БЦЖ, създава опасност за автоимунни болести и дори рак, са интерпретация на изследванията ми.

В никакъв случай не мога да докажа такива неща и аз самата съм си изложила материала по друг начин. Точно като учен. Моята задача е да предоставя феномена за по-нататъчно дискутиране и рисковете, които подлежат на следващи изследвания. Тези неща не са толкова прости и не трябва така да се размахват.

Това заяви в предаването “12+3“ по “Хоризонт“ доц. д-р Надя Маркова, според която статията, излязла в популярно списание не е представила точно изводите от изследването. Тя уточни:

Искам да поясня, че ние наистина от дълги години работим върху този феномен на L-трансформация или видоизменчивост при бактериите, който както е уникален, така е и универсален. За жалост той се наблюдава и при живите БЦЖ-ваксини у ваксинирани хора. Нашите изследвания през последните години - 2008-а, 2012-а, 2015-а и 2016-та – три от тях публикувани в сериозни списания - "Хюман ваксин" и "Имунотерапевтите", показва, че наистина тази ваксина показва потенциал да се трансформира в тази L-форма, която, за жалост, най-вероятно не е в полза на ваксината и нейното предназначение. Относно тези теории - дали тя предизвиква рак, или автоимунни заболявания, това разбира се, не може да се каже категорично в никакъв случай. Интерпретации има най-различни от хора, които по-странично стоят в тази област, но аз най-отговорно мога да кажа, че определено не трябва да се подминава това и трябва да продължат изследванията.

Ваксината се произвежда у нас и се изнася за много страни, в които справянето с болестта е трудно. По предписание, тя се поставя веднъж и през годините се правят 4 реимунизации, уточни Маркова, според която ситуацията у нас не изисква толкова много повторни ваксинации.

Искам да разделя нещата! Наистина тези ефекти, за които ние дискутираме в нашите изследвания, са, че тя носи риск в по-дългосрочен план от неблагоприятни ефекти. Не става въпрос за краткосрочен ефект след поставяне на ваксината, примерно, температурни реакции или от този сорт вредни влияния. В никакъв случай, защото ваксината подлежи на много строг контрол.

Директорът на Института по Микробиология  проф. Христо Найденски, че макар Маркова да е доказала наличието на L-форми в имунизирани с антитуберкулозната ваксина пациенти, тези форми са описани в учебниците още от 1960-година:

БЦЖ-ваксината е протектирала човечеството около един век и, ако сега преустановим тази имунизация, ще бъде голяма грешка. Трябва, разбира се, и националните компетентни органи да вземат отношение, но България е страна, в която има и малцинства, ние сме и под угрозата на миграционен проток, а нашата заболеваемост не е от ниските за Европа. Не считам, че трябва тази ваксина да се прекратява.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Картанджиев уточни, че при нас ваксината се поставя на новородените и няма реваксинации. Той коментира че става дума за голямо недоразумение, тъй като в изследването на доц. Маркова няма твърдения за ракови и автоимунни заболявания, а в статията, публикувана в популярно списание „се обръща внимание на неща, които просто не са верни“.

В нашата страна ваксината се поставя на новородените, защото Световната здравна организация, на базата на медицина на доказателствата, доказа, че ваксината, когато се поставя на новородените, ги пази първите две години от най-тежките форми на туберкулозата. Едно новородено дете, ако не е ваксинирано и се върне в семейство или е в контакт с хора, болни от турберкулоза, прави туберкулозен менингит - възпаление на мозъка, което може да коства живота му или милиарна форма на туберкулоза. Именно заради това всяка година СЗО имунизира няколко десетки милиона деца. При най-малкото съмнение за някакво вредно действия на тази ваксина, това ще бъде веднага преустановено.

В нашата страна няма реваксинации. Искам това да го знае българският народ. Ваксинира се детето в родилния дом, след което, на шест месеца, ако няма белег от ваксинацията на лявото рамо, му се прави изследването "манту" и, само ако то е отрицателно, се ваксинира втори път.

Няколко милиона дози от ваксината се произвеждат у нас всяка година, купуват се от СЗО и се поставят на децата в Латинска Америка, Африка и повечето европейски страни, коментира той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна