Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп изненадващо уволни директора на ФБР Джеймс Коми

| обновено на 10.05.17 в 09:40
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп изненадващо уволни директора на Федералното бюро за разследване Джеймс Коми по препоръка на главния прокурор Джеф СешънсНеговите функции поема досегашният му заместник Андрю Маккейб. Това съобщи Си Ен Ен, като се позова на писмо на главния прокурор. Тръмп е уведомил Коми, че е съгласен с анализа на Министерството на правосъдието, според който той не е способен да ръководи ефективно ФБР. 


Американският президент Доналд Тръмп е допуснал голяма грешка с уволняването на директора на Федералното бюро за разследване Джеймс Коми. Това заяви лидерът на демократите в американския Сенат Чък Шумър. Той изрази съмнение, че вчерашното изненадващо освобождаване на Коми може да е заради разследването за евентуални връзки между предизборния екип на Тръмп и Русия:

Единственият начин американският народ да има вяра в това разследване, е то да бъде водено от безстрашен независим прокурор. Ако заместник главният прокурор Розенщайн не назначи независим специален прокурор, всеки американец с основание ще подозира, че решението за уволнението на директора Коми е било част от опитите за скриване на истината.

Вчера от Федералното бюро за разследване съобщиха, че на изслушване миналата седмица Коми е оповестил подвеждаща информация за разследването за имейлите на бившия държавен секретар Хилари Клинтън.

От Белия дом потвърдиха, че Доналд Тръмп е уволнил Коми по препоръка на главния прокурор Джеф Сешънс. 

Коми, който през януари беше помолен от новия американски президент да остане на поста си, ръководеше и разследване за евентуални връзки на предизборния екип на Тръмп с Русия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна