Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За" и "против" връщането на наборната армия и военното обучение в училище

Снимка: БГНЕС

Ходил съм в казарма, това бяха две загубени години, в които се научихме как да лъжем, да се скатаваме. За първи път видях как се краде в промишлено количество гориво от старшините. Това разказа в предаването "Хоризонт до обед" Стефан Аврамов, който e изразил активна и аргументирана позиция социалните мрежи срещу идеята за връщане на казармата.

Ходил съм в казарма и това бяха двете най-безсмислени години в моя живот. В тях станах свидетел на това как може да се краде от държавата в големи размери и как държавата може да унищожи две от активните години на младите хора, каза той.

Възпитанието синовете ви да станат отговорни е ваша лична задача, а не на държавата, смята още Аврамов. Единствено професионалната армия в тази среда е икономически адекватното решение, всичко останало е голямо безсмислено харчене на пари, което няма да има никакъв ефект.

Според Аврамов темата за военното обучение и връщането на задължителната казарма са отклоняване от по-важни въпроси като случая със срещите на главния прокурор с бизнесмени, КТБ файловете и цялата система на безнаказаност.

Нямам опит в българската военна система, а от тази в Съединените щати. Определено си струваше да уча военно дело, никога няма да съжалявам, заяви Владимир Калинов, създател на Фейсбук страницата "Инициатива за доброволно военно обучение":

Фактът, че стартирах тази страница за коментари за свободен достъп до казармата, а не задължителен, е показатален, че смятам, че това е по-добрата форма на военна подготовка.

Обществото има твърде негативни спомени за казармата, за да погледне сериозно на тази идея, особено при бюджетните спорове, които се водят за всякакви други разходи.

Военното обучение в училищата трябва да учи младите хора да бъдат по-енергични, да се свързват с природата, да ги извадим от това лениво състояние. Не мисля, че стрелбата и другите военни елементи трябва да се свързват със задължителното образование в училище. Няма никакъв проблем всички поделения и казарми да приемат и обучават в уикендите хора, които се интересуват от това.

Целия дебат, мнението на последните задължителни наборници преди 10 години, както и това на жените за връщането на задължителната казарма, чуйте от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна