Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокат: Устните трудови договори са недействителни

Снимка: РАДИО ВИДИН


Устен договор между работника и работодателя е недействителен. Според закона, трудов договор се сключва в писмена форма, а договор който противоречи на Закона или на КТД, или ги заобикаля е недействителен.

Това каза за предаването „Хоризонт за вас“  адв. Илияна Митрева, специалист по трудово право. Младите хора, които са работили „пробно“, но в края на изпитателния срок не са овъзмездени, могат да оспорват това в съда и, ако има доказателства, искът им ще бъде уважен. Тя посъветва хората, които работят с месеци в очакване работодателят да им предложи трудов договор:

Правилното поведение е човек изобщо да не започва работа, докато не му се предостави трудов договор, който той да подпише и не му се представи уведомление от съответната Териториална дирекция на НАП, че този договор е регистриран, защото винаги има опасност от измама.

Хората могат да си потърсят правата в съда като поискат обезщетение за труда си при съответния работодател, но трябва да могат да докажат чрез свидетели, че са работили там.

Една от най-честите грешки, които младите хора допускат, е, че след като сключат постоянен трудов договор, се оставят работодателят да ги „убеди“ да подадат предизвестие, че напускат, за да не бъдат уволнени дисциплинарно.

Когато се измисли дисциплинарно нарушение, което не съществува, такова уволнение може да бъде оспорено пред съда и, съответно, да бъде добре защитено. И при най-малкото съмнение в трудовите правоотношения между работник и работодател, винаги е добре служителят да се обръща към компетентен юрист.

Според Митрева има необходимост от законови промени, които защитават правото на труд на майките и регламентират трудовия им стаж и отпуските по майчинство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна