Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политически нагласи и коментари за въвеждането на мажоритарния вот

Снимка: БТА

Въвеждането на мажоритарен вот изисква сериозен финансов и човешки ресурс, подчерта в предаването "Неделя 150" председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов от ГЕРБ:

Това е преодолимо с добра организация и с предварително планирани добре разчетени действия на изборната администрация. Разчитаме, че ако се приеме този законопроект, ще получим подкрепата и на Централната избирателна комисия за неговото прилагане, както и че ще се привлекат повече хора в СИК и РИК, защото разделянето на 240 едномандатни избирателни района изисква по-голям човешки ресурс.

Засега от ГЕРБ не могат да посочат точен разчет. Това би следвало да го направи в планов порядък ЦИК, уточни Кирилов:

Нямаме конкретните данни за цените на някои от действията, а ЦИК би трябвало да разполага с такива данни. Назад във времето в дебати сме искали ориентировъчни анализи от ЦИК, но и ЦИК предпочита до последния момент да не се ангажира не само с точни числа, но дори и с предварителни.

Изтъквал съм няколко пъти аргументи "против" мажоритарната система, но сега мисля да предложа на моите колеги народни представители аргументи в полза на и да подкрепим законопроекта, обясни Хамид Хамид от ДПС, който е заместник-председател на правната комисия. Всепризнати анализатори и специалисти по избирателния процес дават на ДПС стартов пакет от 30 народни представители, което не е малко, допълни той.

Според Хамид, разделянето на страната на 240 района трябва да залегне в закона, а самото райониране определи като съществен елемент на законопроекта за мажоритарния вот:

Искаме разпределението, районирането, да бъде в самия закон, а не да се бяга от отговорност, защото това ще бъде "ябълката на раздора". Искаме да ни представят наистина тези финансови разчети колегите от ЦИК, или вносителите да се ангажират с това - да видим колко ще струва прилагането на тази система. Ще го обсъдим и ще го преценим.

Пламен Христов от партия "Воля" също заяви, че районирането ще бъде ключов детайл в предстоящите разговори:

То трябва да бъде направено от колкото може по-независим източник, който да стъпи на много сериозна експертиза, на много широка полемика, така че да се вземат предвид много фактори, специфични за отделните райони на България. Защото може би това ще бъде ключовият елемент, който може да отстрани евентуален дисбаланс, който да изкриви резултатите. Предложението на ГЕРБ то да се прави от президента може би не е лишено от логика.

Нашият стремеж в това предложение за президента е да се гарантира максимална обективност, увери Данаил Кирилов:

Тоест органът да е отстрани на състезанието, за да не се получава така всеки състезател да си прави такива правила, които евентуално биха му били изгодни. 

Хамид Хамид изтъкна, че парламентът не бива да прехвърля правомощията си на президента.

Трите позиции в детайли чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна