Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко стресиращи са матурите - за децата, а и за квесторите

| обновено на 15.05.17 в 12:29
Снимка: БГНЕС

Тази година редовните матури, първата от които - по български език и литература, ще бъде в петък, ще се проведат на модули, като целта е да се намалят опитите за преписване. След като предадат отговорите за всеки модул, учениците вече не могат да се върнат към него. Също така, когато модулът е до 90 минути, учениците не напускат залата. Единствено когато модулът е по-дълъг, ще могат да излизат.

С мерките, които се въвеждат за предотвратяване на преписването и подсказването, организацията на всяка следваща матура става все по-сложна и стресираща за всички - и за учениците, и за учителите, и за родителите, коментира в ефира на "Хоризонт" психологът Теодора Пампулова, като допълни:


Това, което мен ме притеснява, е именно фактът, че децата няма да имат достъп до това да напуснат стаята поне за известен период от време, да поемат глътка въздух и да се върнат. 
Това за мен е доста напрягащо.

За мен е напълно излишно детето да бъде ограничавано в движението си. Според мен не би трябвало да има никакъв проблем ученикът да напусне, при условие че е под непрекъснатия надзор на квесторите, дори и в коридорите.

Във варианта, в който е предложена матурата тази година, вероятността да блокираме децата е доста по-голяма, тъй като те ще са в непрекъснато очакване за съдържанието на всеки следващ модул
, каза още психологът и добави:

Ако погледнем реално - както е в матурата по български език и литература, те би трябвало да се явят на три по-малки изпита, колкото всъщност са модулите. Така че стресът при тях би трябвало да стартира в пълната си сила в началото на всеки модул.

Целия коментар на Теодора Пампулова за изпитния стрес и по повод ограничителните мерки за явяващите се на матура зрелостници може да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна