Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ и "Обединени патриоти" оттеглят оспорваните промени в Закона за опазване на земеделските земи

| обновено на 17.05.17 в 11:14
Снимка: БГНЕС
ГЕРБ оттегли подкрепата си за законопроекта за изменение на Закона за опазване на земеделските земи. Със законопроекта, предложен от Обединените патриоти, се предлагаше удължаване от 6 на 9 години на срока, след изтичането на който, ако изграждането на обекта не е започнало, решението за промяна на предназначението на земеделската земя губи правно действие.

Този законопроект няма да влезе в пленарна зала и се оттегля с координацията и взаимните разговори, които бяха проведени между ГЕРБ и Обединените патриоти, заяви на брифинг в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той благодари на лидерите на трите партии в ОП за конструктивния диалог и постигнатия консенсус:

В момента, в който беше входиран законопроектът, ние започнахме действително да говорим по същество, което беше пропуск, защото трябваше, преди да го внесем, да имаме действително възможността за повече обществени обсъждания. Но поради това, че срокът изтича на 24-ти май, колегите го внесоха. Това, което обаче впоследствие беше като коментар от народни представители в нашата парламентарна група е, че това може да предизвика сериозно напрежение и може да се направят съответните политически спекулации. Затова го оттегляме, а не е поради това, че има някакъв натиск.

По-рано днес председателят на земеделската комисия Десислава Танева уточни, че в последните дни около проектозакона за промените се е създало неразбиране, тъй като те не са подложени на дискусия, преди да бъдат внесени в Народното събрание.

Социалистическата партия приветства решението на мнозинството. Заместник-председателят на парламента от БСП Валери Жаблянов заяви:

Първият законопроект, внесен от мнозинството в 44-тото Народно събрание, беше оттеглен от самите вносители заради съмнения в собствената им дейност, заради непригодност на законопроекта, който внесоха, и заради неразбиралество в редиците на мнозинството.

Снимка: Добромир ВидевЛидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки заяви, че "не само днес, а никога" такъв законопроект не трябва да влиза в пленарната зала.

Във вторник природозащитници протестираха пред сградата на парламента срещу този текст, а тази сутрин собственици на земи изразиха подкрепата си за спорните промени. Преди пленарното заседание те поискаха да няма срок, в който да се сменя статутът на земята им.

Безсрочно трябва да бъде, а не със срок! Като при комунизма ли ще бъде и ще ни се диктува какви права имаме като собственици? След като си плащаме данъците, ние би трябвало да имаме и права на собственици. Щом не сме намерили навреме инвеститор, дайте обратно - върнете ни парите, които сме дали. Ами ние сме го купили вече! За земя девета категория, която е ливада, но не съм реализирал на нея своите инвестиционни намерения, аз плащам все едно притежавам имот в Самоков, коментира протестиращ.

Един от основните вносители - заместник-председателят на Комисията по земеделие Йордан Апостолов отрече тази сутрин критиките на екоактивистите:

Говорим за терени с вече променено предназначение. Не се говори, че този срок се удължава, защото още щели да бъдат променяни. Не е за това, а за възможността на тези терени да бъдат изпълнени инвестиционни намерения, за които даже някъде има издадени строителни разрешения.

Само за час вносителят промени мнението си и заяви, че ще подкрепи оттеглянето на законопроекта. Апостолов обясни, че решението на ГЕРБ е под натиска на Зелените, протестирали пред парламента:

Аз лично не бих оттеглил този законопроект под натиска на "Зелените", но ние като по-малък коалиционен партньор нищо не можем да направим. Все пак се возим в един влак и едното колело, като върви назад, другото напред, влакът стои на едно място.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Добромир Видев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна