Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП поиска Унгария да бъде лишена от право на глас в Евросъюза заради кризата с бежанците

Снимка: БГНЕС
Правителството на Унгария получи нови критики днес от институциите на Европейския съюз, след като Европейската комисия продължи наказателна процедура заради бежанците, а Европарламентът поиска лишаване на Будапеща от право на глас в Съюза.

Унгария нарушава европейските правила за настаняване на кандидат-бежанци, тъй като ги задържа системно в специално изолирани зони по границата си, смята Еврокомисията. Освен това унгарското правителство ги връща в Сърбия в нарушение на процедурите, смята още институцията. Ако до 2 месеца няма подобрение, ще последва дело в Съда на ЕС срещу мерките на Виктор Орбан.

Междувременно в Страсбург с мнозинство от 393 гласа "за" срещу 221 "против" евродепутатите поискаха задействането на чл. 7 от Лисабонския договор, който предвижда крайна санкция за лишаване на Унгария от правото й на глас в Съвета.

Резолюцията няма обвързващ характер и този механизъм може да задейства само комисията "Юнкер", а тя не намира юридически основания за това.

Според подкрепилите текста обаче дискусията с унгарския премиер Орбан миналия месец не е била убедителна. Те смятат, че Унгария е сериозен тест за демокрацията в ЕС и законите срещу бежанците, неправителствените организации и Централноевропейския университет в Будапеща са достатъчна причина за задействането на член 7.

Резолюцията получи подкрепата на повечето депутати от левицата, либералите, зелените, но също и част от групата на ЕНП, към която се числи и партията "Фидес" на Виктор Орбан.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна