Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спечелете билети за „Лебедово езеро“ в Старозагорската опера


На 23-и май от 19 ч. в Старозагорската опера ще бъде премиерата на балета „Лебедово езеро“ от Чайковски, постановка на Силвия Томова по Мариус Петипа и Лев Иванов.

„Лебедово езеро” е перлата на балета и е цел на всеки уважаващ себе си театър и балетна трупа…За Старозагорската опера, появата на това заглавие в културния афиш на театъра, след трийсетгодишно отсъствие е истинско събитие и предизвикателство… както за постановъчния екип, за артистичния състав, така и за старозагорската публика - доказан меломан в класическия балет, отдавна зажадняла за подобна културна сензация…За мен, като творец, личната покана на примадоната на Националния балет - Силвия Томова, за цялостната визуализация на спектакъла – сценография, костюми, лайт-дизайн и т.н. е мечта, която дори не съм имал…За мен – зрителя Денис Иванов, безсмъртната творба на един от любимите ми композитори Чайковски е спектакъл, до болка познат, обичан и изследван с години и е много личен, защото го свързвам с моята страст и възхита по великата Мая Плисецкая и прекрасната филмирана адаптация на Балшой театър от 1957 г.За мен – художника и твореца Денис Иванов, обаче , „Лебедово езеро” е нещо по-различно…Още със самото начало на работата ми над представлението си дадох сметка, че не желая да повторя онова, което „правят всички” вече близо двеста години… За мен създаването на една „уж подобрена” реплика на спектаклите по света е безинтересно и скучно…За мен беше интересно да уловя себе си в тази приказка и да изследвам въздействието, което получавам от това произведение, за да успея да „облека” спектакъла с внушенията и усещанията на моя вътрешен свят и така да превърна познатия до болка спектакъл в едно ново, модерно представление, решено с всички актуални средства на съвременната сценография и сценична техника и възможности, споделя авторът на сценографията и костюмите Денис Иванов.

Чуйте в звуковия файл споделеното от прима балерината и ръководител на балета на Старозагорската опера Силвия Томова в интервю за предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива“.

Българското национално радио Ви дава шанса да бъдете сред публиката на премиерата с билети – подарък от предаването „Каста дива“. Можете да опитате късмета си в томболата като ни пишете на електронната поща castadiva@bnr.bg до 18-и май. Пожелаваме Ви късмет!

Жребият ще бъде изтеглен в изданието на „Каста дива“ на 21-и май от 20 до 22 ч. по програма „Хоризонт“ на БНР.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна