Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият директор на ФБР Робърт Мълър ще разследва руска намеса в изборите в САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Бившият директор на американското Федерално бюро за разследване Робърт Мълър е назначен за специален прокурор по разследването за руска намеса в миналогодишните президенстки избори в Съединените щати. 72-годишният Робърт Мълър е бил директор на ФБР при управлението на президентите Джордж Буш-син и Барак Обама. Уважаван е и от републиканци, и от демократи. Определянето на Мълър за специален прокурор, идва след уволнението на директора на ФБР Джеймс Коми и зачестилите искания за независимо разследване на евентуална руска намеса в изборите в Съединените щати. 


Решението да има специален прокурор не означава, че са извършени престъпления, посочи заместник главният прокурор Роб РозенстайнСпоред него това се прави, за да може американският народ да има пълно доверие в резултата от разследването.

В декларация, оповестена от Белия дом, президентът Доналд Тръмп изразява надежда, че след назначаването на Милър, разследването ще приключи бързо и да потвърди, че не е имало никакъв сговор между неговия екип и Москва.

Конгресмени- демократи, които настояваха да бъде назначен специален прокурор, приветстваха избора на Робърт Мълър на този пост.

Конгресменът Джими Хаймънс заяви:

Бях много доволен. Първо, че Мълър е назначен, и второ, че той е страхотен човек с ненадмината почтеност. Затова бях много щастлив да разбера за назначението му.

Професорът по право Джесика Левинсън, посочи, че разследването е прецедент в американската история и коментира назначението на Мълър:
Според мен има консенсус, че изборът е добър. Този човек е бил директор на ФБР, служил е и при демократите, и при републиканците, известен е с изчерпателност при разследванията, внимание към подробностите и се възприема като независим, а точно това ни трябва.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна