Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Людмил Вагалински: Готови сме за Нощта на музеите

Снимка: Уикипедия

На 18 май служителите на музеите и галериите по целия свят празнуват своя професионален празник. Директорът на Националния археологически музей доц. Людмил Вагалински заяви пред Радио София, че през последните години се наблюдава засилване на интереса към експозициите в музея, като все по-често посетителите са млади хора и цели семейства. Той отбеляза още, че в Нощта на музеите на 20 май вратите ще бъдат отворени за безплатен достъп от 18.00 часа до 1.00 часа на 21 май, но същевременно предупреди, че в подобни дни на отворените врати интересът е много голям, и прикани посетителите да проявят разбиране и търпение, тъй като в такива моменти допускането става на групи и не е желателно струпването на прекалено голям брой хора.


От октомври  Националният археологически музей ще покаже изложба, посветена на най-стария златодобив в Европа, който е в България, в Родопите, изтъкна Вагалински. В момента тази експозиция е във Виена.

доц. Людмил Вагалински

Доц. Людмил Вагалински посочи също, че археологическите разкопки, свързани с инфраструктурни обекти като магистралите, се извършват в нормален ритъм и няма затруднения. По отношение на планираните археологически проучвания, предстои среща на 19 май на комисия в Министерството на културата, която трябва да разпредели сума за 120 проучвания и разкопки в цялата страна

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна