Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВМА отбелязва 10 години от първата трансплантация на черен дроб в България

Снимка: ВМА
Военната болница отбелязва 10 години от първата трансплантация на черен дроб у нас. Досега са направени 59 такива тарнсплантации в България, за сравнение - в света годишно се правят над 200, затова има към какво да се стремим, каза пред "Хоризонт до обед" д-р Васил Михайлов от Клиниката по жлъчно-чернодробна хирургия и трансплантология на Военномедицинска академия.

Д-р Михайлов е специализирал трансплантология във Франция, Канада и Обединеното кралство. Той е ученик на проф. Никола Владов.

10 години от първата трансплантация на черен дроб, извършена във Военна болница, а иначе подготовката за това нещо започна от началото на 2004 година, което е един продължителен процес, за да може да има успех, подчерта за "Хоризонт" д-р Михайлов:

Трансплантацията е един процес, в който взимат участие страшно много хора, един огромен екип от хирурзи и анестезиолози, хематолози, други тесни специалисти, които играят страшно важна роля в селекцията, подбора на пациентите, които са за трансплантация. Преди да започнем да извършваме трансплантации, повечето от нас бяха ходили в чужбина на специализации. Аз съм специализирал на няколко места. Бях във Франция, след това в Канада и в Англия, където е един от най-големите центрове за чернодробна трансплантация и чернодробна хирургия в Европа и в света дори. Това е един дълъг процес на обучение на целия екип, не само на нас хирурзите, а и на останалите колеги. Трансплантацията е естествено продължение на останалите неща, които извършваме в областта на жлъчно-чернодробната хирургия.

Цялото интервю с д-р Васил Михайлов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна