Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музейното дело като част от сигурността за бъдещето

Дали българското гражданство се превръща в разменна монета между политика, история и идентичност

БНР Новини

Българските музеи и галерии и тяхното бъдеще чрез съхранението и показването на миналото застават в центъра на разговорите в Международния ден на музеите – 18 май. СнимкаЕдин от най-дългогодишните директори на Националния исторически музей – проф. Божидар Димитров, прави оценка на изминалите десетилетия чрез музейните съкровища и тяхната връзка с националната ни идентичност и сигурност.
Каква е връзката между българското гражданство и демографската криза и има ли общи черти в последната в европейски план? Как НИМ отбелязва Деня на старобългарската писменост и култура и коя е истината за създателите на българската азбука? – отговор на тези и други въпроси в звуковия файл.


Израел е сред страните с богато и знаково културно-историческо наследство. Има ли „българска следа“ в реставрацията, консервацията и социализацията на културно-исторически обекти там?


Именно в Международния ден на музеите през 2017 г. в Стара Загора се открива за посещение гробницата до парк „Зеленият клин“ – част от некропол от времето на Августа Траяна – чуйте още в звуковия фай


Финансирането за модернизация на музейните експозиции и дигитализацията на фондовете, както увеличаването на работните заплати на музейните работници, е сред съществените цели в средносрочен период. Какви извоюваха музейните работници чрез Сдружението на българските музеи през последните две години – чуйте още в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна