Александър Маринов: Управляващата коалиция няма да издържи дълго, но не заради скандала с нацистките снимки

Притеснява ме начинът по който ГЕРБ защитават своите партньори в разразилия се скандал с снимките – те неглижират тези постъпки, дори не толкова в конкретния случай, а въобще. Това пренебрежение към някои мрачни периоди в историята е много неправилно, защото България е била част от антихитлеристката коалиция, дала е много жертви, допринесла е за разгрома на хитлерофашизма. Трябва да ценим собствената си история. Това каза за предаването "Хоризонт за вас" политологът проф. Александър Маринов и допълни: 

В политиката има и по-важни неща, отколкото поддържането на неизменния състав на едно правителство. Утре може да се случи тези коалиционни партньори или други коалиционни партньори да свършат нещо лошо. Това какво означава? Че трябва да бъдат защитавани на всяка цена!? Единствената разумна позиция беше категорично да се осъдят такива прояви, най-вече по принцип, да се изрази нетърпимостта към всякакви прояви на неонацизъм или на толериране на нацизма.

В това число, когато един политик е постъпил неправилно, той си отива. Каква е разликата между това дали той е директор на дирекция, заместник-министър или заместник-министър председател. Постъпката е една и съща.

Българските политици въобще не си правят сметката, че те не са свободни да приказват и да правят каквото си поискат и след това да изтъкват констатирането на тези факти като някаква злонамерена атака. Просто това е едно нередно поведение!

Проф Маринов запита реторично каква е щяла да бъде реакцията в държавата му, ако се случи със заместник-министър от Франция, Германия, Полша, Унгария или Холандия. Политологът оцени като "неудачен опит за шега" опитите на ГЕРБ да противопостави на фашистките поздрави спомените за репресиите на комунистическия режим. Според него животът на управляващата коалиция няма да е дълъг, но не заради скандала:

Тръгна зле и няма да издържи дълго, макар че не по тази причина. Коалицията, по принцип, е много уязвима от гледна точка на това, което тя трябва да върши. Някак си те се самоуспокоиха, че като написаха един заоблен, абстрактен, пределно общ документ, който нарекоха "програма за управление" и след като назначиха хората във властта, с това се изчерпва проблемът.

Те ще трябва да започнат да работят от утре, трябва да решават проблеми и тук наистина нацистките тежнения или дебелашкият хумор на един друг човек е най-малкият проблем. Въпросът е утре какви решения ще взимат.

Интервюто на Снежана Иванова с Александър Маринов можете да чуете от звуковия файл.
Още от категорията

Доналд Тръмп похвали Атина, че продължава да влага значителни средства за отбрана

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп съобщи, че е информирал Конгреса за предстояща сделка за модернизация на изтребителите Ф-16 на въоръжение в гръцките военновъздушни сили. Стойността на проекта е 2 милиарда и 400 милиона долара и той е одобрен от Държавния департамент, предаде Ройтерс. На пресконференция в Белия дом, където прие гръцкия..

публикувано на 18.10.17 в 01:50

Кристиан Линднер: Канцлерството и МФ непременно трябва да са политически разделени

В навечерието на коалиционните преговори с канцлера Ангела Меркел лидерът на германските Свободни демократи Кристиан Линднер заяви твърдо, че финансовият министър в бъдещо трипартийно правителство не бива да е от Християндемократическия съюз. Канцлерството и финансовото министерство непременно трябва да са политически разделени. Министърът трябва да..

публикувано на 18.10.17 в 01:35

Турция удължи извънредното положение в страната

Парламентът на Турция удължи с още 3 месеца извънредното положение в страната, предаде ТАСС. Срокът на действието на извънредното положение трябваше да приключи на 19 октомври. То бе въведено след опита за преврат на 15 юли миналата година и беше удължавано вече 4 пъти.

публикувано на 18.10.17 в 00:20
Радослав Гайдарски

БСП иска парламентарна комисия за тежкото финансово състояние на болниците

БСП ще поиска парламентарна анкетна комисия да провери защо болниците са натрупали милиони левове задължения през последните години. Това съобщи в Ловеч бившият министър на здравеопазването в кабинета "Станишев" Радослав Гайдарски , който е член на изпълнителното бюро на БСП. Радослав Гайдарски допълни, че на болниците в тежко финансово състояние може..

публикувано на 17.10.17 в 20:56
Соломон Паси

Соломон Паси: Въпросът за сигурността е наистина първостепенен

Моето предложение е България да се опита да се включи в американската програма за изграждане на изтребителя Ф-35, което ще ни даде стратегическо предимство пред много други държави. Това отбеляза в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" Соломон Паси , президент на Атлантическия клуб: По съвсем друг начин ще се извърши..

публикувано на 17.10.17 в 19:28
UNESCO

Зеев Елкин: Не е важно какво Израел иска или не, въпросът е как ЮНЕСКО възприема себе си

Не е важно какво Израел иска или не, въпросът е как ЮНЕСКО възприема себе си – дали иска да бъде професионална организация, занимаваща се със запазване на историческото наследство или място за изопачаване на вековно приети факти. Това поясни в интервю за предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" министърът на културното наследство на..

публикувано на 17.10.17 в 19:00

Зоран Заев отрече целта му да е свикване на предсрочни избори

Македонският премиер Зоран Заев опроверга, поне частично, очакванията, че смята да предизвика предсрочни парламентарни избори напролет. Тези очаквания бяха продиктувани от силното представяне на неговия Социалдемократически съюз на Македония на първия тур на местните избори в неделя. Формацията спечели 37 кметски места срещу само 3 на ВМРО-ДПМНЕ. А за..

публикувано на 17.10.17 в 18:53