Александър Маринов: Управляващата коалиция няма да издържи дълго, но не заради скандала с нацистките снимки

Притеснява ме начинът по който ГЕРБ защитават своите партньори в разразилия се скандал с снимките – те неглижират тези постъпки, дори не толкова в конкретния случай, а въобще. Това пренебрежение към някои мрачни периоди в историята е много неправилно, защото България е била част от антихитлеристката коалиция, дала е много жертви, допринесла е за разгрома на хитлерофашизма. Трябва да ценим собствената си история. Това каза за предаването "Хоризонт за вас" политологът проф. Александър Маринов и допълни: 

В политиката има и по-важни неща, отколкото поддържането на неизменния състав на едно правителство. Утре може да се случи тези коалиционни партньори или други коалиционни партньори да свършат нещо лошо. Това какво означава? Че трябва да бъдат защитавани на всяка цена!? Единствената разумна позиция беше категорично да се осъдят такива прояви, най-вече по принцип, да се изрази нетърпимостта към всякакви прояви на неонацизъм или на толериране на нацизма.

В това число, когато един политик е постъпил неправилно, той си отива. Каква е разликата между това дали той е директор на дирекция, заместник-министър или заместник-министър председател. Постъпката е една и съща.

Българските политици въобще не си правят сметката, че те не са свободни да приказват и да правят каквото си поискат и след това да изтъкват констатирането на тези факти като някаква злонамерена атака. Просто това е едно нередно поведение!

Проф Маринов запита реторично каква е щяла да бъде реакцията в държавата му, ако се случи със заместник-министър от Франция, Германия, Полша, Унгария или Холандия. Политологът оцени като "неудачен опит за шега" опитите на ГЕРБ да противопостави на фашистките поздрави спомените за репресиите на комунистическия режим. Според него животът на управляващата коалиция няма да е дълъг, но не заради скандала:

Тръгна зле и няма да издържи дълго, макар че не по тази причина. Коалицията, по принцип, е много уязвима от гледна точка на това, което тя трябва да върши. Някак си те се самоуспокоиха, че като написаха един заоблен, абстрактен, пределно общ документ, който нарекоха "програма за управление" и след като назначиха хората във властта, с това се изчерпва проблемът.

Те ще трябва да започнат да работят от утре, трябва да решават проблеми и тук наистина нацистките тежнения или дебелашкият хумор на един друг човек е най-малкият проблем. Въпросът е утре какви решения ще взимат.

Интервюто на Снежана Иванова с Александър Маринов можете да чуете от звуковия файл.
print Отпечатай
Още от категорията
Бойко Борисов и неговите колеги от Естония и Австрия - Юрий Ратас и Кристиан Керн

България настоява да бъде включена в "Берлинския процес"

България настоява да бъде включена в дипломатическата инициатива "Берлински процес", обяви преди да напусне заседанието на лидерите в Брюксел премиерът Бойко Борисов . "Берлинският процес" цели ускоряване на приемането на страните от Западните Балкани в Евросъюза и започна с конференция в германската столица през 2014 година. На..

публикувано на 23.06.17 в 16:08
Прокопис Павлопулос и Румен Радев в Атина

София и Атина подкрепят европейската перспектива на Балканите

България и Гърция подкрепят членството на балканските държави в Европейския съюз, но при условие, че поддържат добри съседски отношения и уважават общата история. Около тази позиция се обединиха на среща в Атина гръцкият президент Прокопис Павлопулос и българският му колега Румен Радев , който е на първата си официална визита в страна от..

обновено на 23.06.17 в 15:48
Saab JAS-39 Gripen на унгарските ВВС

България започва преговори с Швеция за закупуването на бойни самолети

Премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството възнамерява да започне преговори за купуването на шведските изтребители „Грипен“. След двустранна среща с министър-председателя на Швеция Щефан Льовен в рамките на Европейския съвет в Брюксел, Борисов уточни, че иска да обвърже сделката с ангажимент за шведски инвестиции у нас...

обновено на 23.06.17 в 15:10
Еди Рама

Седмица преди парламентарните избори албански политици обещават борба с корупцията

Тази седмица е последна от предизборната кампания в Албания, като парламентарният вот е тази неделя, предаде Ройтерс. Настоящият министър-председател на страната Еди Рама , който е и председател на управляващата Социалистическа партия, вярва, че Албания има добър шанс да си осигури започване на преговорите за присъединяване към ЕС до месеци,..

публикувано на 23.06.17 в 14:13

Пламен Христов и Кръстина Таскова доброволно ще се откажат от депутатския си имунитет

Народните представители от партия "Воля" Пламен Христов и Кръстина Таскова ще дадат доброволно депутатския си имунитет. Това обяви от името на двамата Пламен Христов в парламента, след като стана ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл искане за снемане на имунитета на Христов, Таскова и лидера на партията Веселин Марешки . Пламен..

публикувано на 23.06.17 в 13:42

Португалската оферта за Ф-16 не е класирана заради суми, които не са по възможностите ни

Португалската оферта за изтребители Ф-16 с логистичен пакет от САЩ не е била класирана заради плащане на суми, които не са по възможностите . Това заяви военният министър Красимир Каракачанов : Основното изискване беше разсрочено плащане - нещо, което не е спазено. Не са ги оскъпили, а просто са заложили основната част от плащането в първите..

публикувано на 23.06.17 в 13:01

Е. Захариева: Не е вярно, че подкрепям затварянето на Радио България

Министърът на външните работи Екатерина Захариева заяви, че никога не е изразявала мнение за закриването на Радио България. Захариева коментира и изказването на Бетина Жотева , член на СЕМ, във връзка с журналистически въпрос за първоначалното намерение да бъде закрито Радио България: Не е вярно, че аз подкрепям затварянето на Радио..

публикувано на 23.06.17 в 12:20