Александър Маринов: Управляващата коалиция няма да издържи дълго, но не заради скандала с нацистките снимки

Притеснява ме начинът по който ГЕРБ защитават своите партньори в разразилия се скандал с снимките – те неглижират тези постъпки, дори не толкова в конкретния случай, а въобще. Това пренебрежение към някои мрачни периоди в историята е много неправилно, защото България е била част от антихитлеристката коалиция, дала е много жертви, допринесла е за разгрома на хитлерофашизма. Трябва да ценим собствената си история. Това каза за предаването "Хоризонт за вас" политологът проф. Александър Маринов и допълни: 

В политиката има и по-важни неща, отколкото поддържането на неизменния състав на едно правителство. Утре може да се случи тези коалиционни партньори или други коалиционни партньори да свършат нещо лошо. Това какво означава? Че трябва да бъдат защитавани на всяка цена!? Единствената разумна позиция беше категорично да се осъдят такива прояви, най-вече по принцип, да се изрази нетърпимостта към всякакви прояви на неонацизъм или на толериране на нацизма.

В това число, когато един политик е постъпил неправилно, той си отива. Каква е разликата между това дали той е директор на дирекция, заместник-министър или заместник-министър председател. Постъпката е една и съща.

Българските политици въобще не си правят сметката, че те не са свободни да приказват и да правят каквото си поискат и след това да изтъкват констатирането на тези факти като някаква злонамерена атака. Просто това е едно нередно поведение!

Проф Маринов запита реторично каква е щяла да бъде реакцията в държавата му, ако се случи със заместник-министър от Франция, Германия, Полша, Унгария или Холандия. Политологът оцени като "неудачен опит за шега" опитите на ГЕРБ да противопостави на фашистките поздрави спомените за репресиите на комунистическия режим. Според него животът на управляващата коалиция няма да е дълъг, но не заради скандала:

Тръгна зле и няма да издържи дълго, макар че не по тази причина. Коалицията, по принцип, е много уязвима от гледна точка на това, което тя трябва да върши. Някак си те се самоуспокоиха, че като написаха един заоблен, абстрактен, пределно общ документ, който нарекоха "програма за управление" и след като назначиха хората във властта, с това се изчерпва проблемът.

Те ще трябва да започнат да работят от утре, трябва да решават проблеми и тук наистина нацистките тежнения или дебелашкият хумор на един друг човек е най-малкият проблем. Въпросът е утре какви решения ще взимат.

Интервюто на Снежана Иванова с Александър Маринов можете да чуете от звуковия файл.
Още от категорията
Ангела Меркел пред Бундестага

Канцлерът Меркел за севернокорейската криза: Няма военно решение

Германският канцлер Ангела Меркел каза днес, че севернокорейската криза може да бъде уредена единствено с преговори. Няма военно решение за този конфликт, той трябва да бъде уреден с преговори , заяви Меркел и изрази задоволство, че лидерите на САЩ и Китай са обсъждали кризата по телефона. Можем да избегнем катастрофата и трябва да направим всичко..

публикувано на 16.08.17 в 18:01

Отварят офертите по обществената поръчка за изграждане на тол системата

В Агенция "Пътна инфраструктура" вече час продължава отварянето на офертите за изграждане на ТОЛ-системата за таксуване на тежкотоварни автомобили над 3 и половина тона по пътната мрежа на страната. Общо шест са фирмите и консорциумите, които кандидатстват за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на системата. Индикативната стойност на..

обновено на 16.08.17 в 17:55

Борисов: "Цанков камък" струва 1 млрд. лева и не работи, това е причината да го дадем на прокуратурата

Причината да дадем "Цанков камък" на прокуратурата е, че съоръжение за 1 милиард лева не работи. За това трябва да има виновен, заяви министър-председателят Бойко Борисов на днешното правителствено заседание. По думите му, всички останали спекулации по темата са съзнателно разпространявани фалшиви новини. От стенограмата на заседанието става..

обновено на 16.08.17 в 16:45

Великобритания не иска допълнителни проверки по границата с Ирландия след Брекзит

Великобритания не планира въвеждането на нови имиграционни проверки между Ирландия и Северна Ирландия след Брекзит, обяви британското правителство. Според Лондон управлението на трудовия пазар ще му позволи да контролира миграцията. Британските управляващи заявиха, че искат да поддържат Общата пътническа зона, която позволява свободно движение на..

публикувано на 16.08.17 в 15:21

ГЕРБ за проверките в "Слънчев бряг": Всички трябва да спазват закона

От ГЕРБ защитиха проверките на вицепремиера Валери Симеонов в "Слънчев бряг". Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов подчерта, че всички трябва да спазват закона, независимо дали им харесва или не: Трябва да има много по-добър, конструктивен диалог с всички хотелиери, с всички, които участват в управлението и правенето на..

публикувано на 16.08.17 в 15:21
Доналд Тръмп

Тръмп определи като мъдро решението на Ким Чен-ун да отложи атаката срещу Гуам

Американският президент Доналд Тръмп приветства решението на лидера на Северна Корея Ким Чен-ун да отложи решението за евентуална атака срещу американския остров Гуам. Ким Чен-ун от Северна Корея взе много мъдро и добре обосновано решение ", написа Тръмп в Туитър. Алтернативата щеше да бъде както катастрофална, така и неприемлива , посочи..

публикувано на 16.08.17 в 15:16
Тереза Мей

Тереза Мей: Всички на отговорни позиции да осъждат крайнодесните възгледи

Британският премиер Тереза Мей заяви, че според нея няма знак за равенство между фашистите и хората, които им се противопоставят. Не виждам равнозначност между тези, които излизат с фашистки възгледи и тези, които им се противопоставят. Мисля, че е важно за всички на отговорни позиции да осъждат крайнодесните възгледи , посочи Мей пред репортери...

публикувано на 16.08.17 в 15:13