Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърмящо химическо шоу утре в Националния политехнически музей

Снимка: БГНЕС
В предаването "Радиоприемница" отново поглеждаме към науката, но в посока към успешните резултати от прилагането й. И по-точно към достиженията в техниката, каквито може да видите в Националния политехнически музей, който през 2017 г чества своята 60-годишнина.

Уредникът Васил Макаринов разказа пред Радио София, че в музея може да бъдат разгледани няколко експонати, които свидетелстват за българската следа в науката. Сред най-интересните е ампулата с един от първите експериментално получени кристали от елемента германий, открит от германския химик Клеменс Винклер през 1889 година. В неговия екип очаква един българин - инженерът Стойчо Каравелов, който с връщането си в България донася, като знак на благодарност от страна на Винклер, една от първите частици германии.

В музикалната експозиция е представен електронен орган, произведен от българина Крум Генов, който до голяма степен повтаря структурата на големите тръбни органи.

Всички желаещи може да посетят безплатно Националния политехнически музей в Европейската нощ на музеите. Програмата започва в 18.00 часа с музикални изпълнения, логически игри, ателие за рисуване със светлина. Вечерта ще завърши с химическо шоу на открито.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна