Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътеводител на фестивалния стопаджия - епизод 9

Снимка: sofiaweeks.com
На 22 май ще бъде открито 48-ото издание на международния фестивал „Софийски музикални седмици”. Ще го открие оркестърът на Мариинския театър и неговия художествен ръководител - диригент Валерий Гергиев. Грандиозно начало на един от най-престижните български фестивали, който тази година е под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Много са акцентите във фестивалната програма. Има и интересни съпътстващи събития - майсторски класове на Герхард Шулц, Лилия Шулц-Байрова, Глория Кампанер, Милена Моллова, Людмил Ангелов, ще има конференции, представяне на нови дискове - на Иво Върбанов, Даниела Щерева, Симеон Пиронков, Георги Арнаудов и Добрин Петков. За първи път ще се съберат хоровете на момчетата от София, Пловдив и Варна, и заедно ще изнесат концерт наречен „На крилете на песента”. Официалният слоган на тазгодишното издание е „Европейски столици гостуват на София” във връзка с предстоящото председателство.
Концертите ще се провеждат в зала „България”, в залата на Националната музикална академия „Панчо Владигеров” и в Първо студио на БНР. Тази година фестивалът обръща по-голямо внимание на виолончелото. Концерти ще имат Диляна Момчилова, Теодора Атанасова, Лилия Шулц-Байрова, Александър Сомов, Атанас Кръстев, Авгус-Александър Павлов.
Преглеждайки програмата от 22 май до 10 юли всеки меломан може да намери своите събития. Но най-точно акцентите поставя програмен мениджър Момчил Георгиев, артистичен директор на фестивала в разговор с Валерия Христова. Ще чуете посланието на Валерий Гергиев, както и програмата за концерта на оркестъра на Мариинския театър.

Програма на фестивала
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна