Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еманюел Паю в България

БНР Новини
Еманюел Паю
Снимка: Fabien Monthubert

Завършил е Парижката консерватория. И първата му работа е първи флейтист на Симфоничния оркестър на радиото в Базел, а след това свири и в Мюнхенската филхармония. Вече повече от 10 години той е първи флейтист на Берлинската филхармония. След наградите му трябва да се отбележи тази от изпълнителския конкурс в Женева през 1992 г., когато печели 8 от всички 12 специални награди.  
Роден е през 1970 г. в Женева на 27 януари - на тази дата е роден и Волфганг Амадеус Моцарт. Паю казва, че това е композиторът, който го вдъхновява и бележи живота му, но през 2006 г. - годината на Моцарт, когато всички изпълняват негови творби той отказал да свири Моцарт и решил да поръча нови произведения. Оттогава, десетки са композиторите, които създават пиеси за него, и които той изпълнява по цял свят. Микел Жарел - швейцарски композитор, Марк Андре Далбави - френски композитор, Матиас Пинчер - немски композитор, всички те са от новото поколение творци, Елиът Картър, който също написа концерт за мен през 2008 - казва Паю. Сега имаме проекти с Филип Манури - за следващата година са - това е френски композитор, работил много с Пиер Булез. Имам поръчка и за един японски композитор Тошио Хосокава, който е прекрасен. Това е нещо много важно за мен.
Еманюел Паю пристигна в България по покана на Мила Павлова, която отдавна мечтае за тази среща. След дълги преговори тя най-после успя да осъществи тази своя мечта. На 10 май флейтистите Еманюел Паю, Марио Кароли, камерният ансамбъл „Софийски солисти” под диригентството на Пламен Джуров откриха пролетното издание на фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща” в Пловдив.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна