Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шегобийците в Габрово обещават "да изкукуригаме от смях" на карнавала в събота

Снимка: Велина Махлебашиева


Габровци се маскират и излизат на карнавал в събота. Многолюдното дефиле е кулминацията на фестивала на хумора в града.

Празничният ден ще започне с национален детски фестивал. Ревю на живи котки в карнавални костюми се провежда по традиция в града, чийто символ е котката без опашка. В пространство за улични изкуства столицата на хумора ще преобразят български и чуждестранни циркови спектакли, огнено шоу на кокили, представление с карнавални костюми, маски и живи статуи. Многолюдното шествие ще потегли точно в 6 часа.

Тази година редом с котката в карнавалното дефиле ще е петелът, на който сме подвластни според китайския хороскоп. Очаква се хиляди да се струпат да видят габровския петел, който снася яйца с по пет жълтъка. В този дух шегобийците обещават да „Да изкукуригаме от смях“. Това е темата на карнавала, която обединява 70 весели сюжета. Танцьори ще увличат публиката, докато музика на живо оглася Габрово. Бяло сладко, баклава и мента за корем ще предлагат от  Балканското кафене, което ще се движи по трасето на карнавала,  а след него ще замирише на сръбска скара, приготвяна от прочутите майстори от Лесковац. Но, не само скарите ще пушат…Тъй като във веселия празник място намират и абсурдните сюжети от ежедневието,  дим от местния ТЕЦ, който пуши, но не топли ще покрива града. Сигурни герои в габровското веселие са силните на деня.  Гостите на карнавала ще видят куклите на световните лидери Тръмп и Путин, задушили земното кълбо в прегръдка. Пред погледите ще преминат и близо 5 метровите фигури на нашите държавници и политици. Ще има и огромен ретроавтомобил, управляван от "Бойко Трети", в който се возят приятелите му от "Патриотичния фронт", а отзад се движи "присъединената подкрепа от волевата партия". Присъства и "самолетът МиГ -29" на ген. Радев


След дефилето е празникът на щирника. В приготвянето на зелена баница, типично габровско ястие, се включват няколко читалища от региона.

В нощта на карнавала 3D мапинг шоу и илюминации ще озарят центъра на Габрово. Празникът ще завърши с концерт на рок група БТР и DJ парти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна