Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов запис в БНР: Петър Македонски и Надежда Цанова с музика от Хиндемит

Петър Македонски и Надежда Цанова

В средата на месец януари Петър Македонски и Надежда Цанова записаха за БНР Соната за тромпет и пиано от Паул Хиндемит.

Оттогава до днес дуото успя да изнесе концерт в Казанлък, където тромпет не е звучал в последните поне 15 години, да спечели Гран при на конкурса „Музиката и земята“ в София, изпълнявайки именно тази соната, а на 15 май публиката в столичната зала "България" аплодира двамата млади музиканти като солисти на Нов симфоничен оркестър  под диригентството на Герган Ценов в Концерт за пиано, тромпет и струнен оркестър опус 35 от Дмитрий Шостакович.

Това е едно от най-сериозните произведения (за тромпет) - на всички международни конкурси е задължително произведение и е голямо изпитание да се изсвири тази Соната.(...) За мен е изключително удоволствие, че Надежда се съгласи да работим пак заедно и смятам, че имаме какво да покажем, разказа Петър Македонски.

Не винаги със всеки отделен инструменталист се получава добър ансамбъл, докато мисля, че с Петър за три-четири седмици можахме да се справим много добре и изнесохме прекрасен концерт (в Казанлък). Така че смятам, че го има това нещо, което прави ансамбъла добър, убедена е Надежда Цанова.

Чуйте какво споделиха Петър Македонски и Надежда Цанова в рубриката „Нов запис“ на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". В звуковия файл можете да чуете също и част от Сонатата за тромпет и пиано, записана от дуото в Първо студио на БНР в началото на 2017 г. В звукозаписния екип са Мирослав Данев и Вяра Еврова.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна