Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С днешния си извънреден конгрес ПСР предвижда значителни промени в устава си

Ердоган отново ще оглави управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието

Според анализите започва нов етап - на партиен президент в турската политика

Снимка: БГНЕС

Президентът на Турция Реджеп Ердоган ще се завърне на лидерския пост в управляващата Партия на справедливостта и развитието след 3-годишно прекъсване. Той ще бъде избран за председател на днешния извънреден партиен конгрес . Това стана възможно след одобрената на референдума миналия месец поправка в Конституцията.

Ердоган ще ръководи и парламентарната група на партията. Въвежда се длъжността заместник-председател на партията, която ще се поеме от досегашния лидер - премиерът Бинали Йълдъръм. Според устава Ердоган ще определя и одобрява назначенията на кадрите в централния комитет на ПСР, а Йълдъръм ще отговаря за изпълнението на задачите и при отсъствието на Ердоган ще изпълнява председателските функции.

На конгреса се очаква да бъдат одобрени промени в общо девет параграфа на устава на управляващата партия, съобщи говорителят на ПСР Хаяти Язъджъ

В устава за първи път ще бъдат включени принципите "един народ, едно знаме, една родина, една държава", които се изобразяват със знака "Рабия" - четири изправени пръста и свит палец. Наблюдатели отбелязват, че такъв поздрав се използва и в Египет като израз на солидарност с Мюсюлмански братя.  В конгреса днес няма да участва един от основателите на партията - бившият президент Абдулах Гюл, който се оттегли от политиката заради разногласия с Ердоган.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна