Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисията отправи почти същите препоръки за структурни реформи в България

Валдис Домбровскис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

България да засили контрола над банките и финансовия си сектор и да започне да реформира образованието и здравеопазването. Това призова за поредна година ЕК в рамките на процедурата срещу страната ни за прекомерни макроикономически дисбаланси. Препоръките са част от  Европейския семестър за координация на икономическите политики между държавите от съюза и всяка година правителството се ангажира с план за тяхното изпълнение – предава от Брюксел кореспондентът на БНР Никола Миладинов:

Към властите в София се отправят почти идентични препоръки за реформи в 4 направления, каквито страната ни обеща да изпълни и миналата година.

Финансовият сектор остава уязвим с високото равнище на необслужваните кредити, смятат експертите на Еврокомисията. Препоръчва се подсилване на надзора над банките, премахване бюрократичните спънки при събирането на данъци и реформа на законодателството за обявяване на фалит. Отново стои задачата за контрола  на  процедурите  за  възлагане  на  обществени поръчки.

Повтарят се призивите за отстраняване на рискове като слабия достъп на деца от ромски семейства до образование и емиграцията на медицински специалисти от системата на здравеопазване, както отбеляза Комисарят по социалните въпроси Мариан Тейсен .

Голям дял от населението няма здравни осигуровки. Цената на лекарствата и медицинските услуги, които не се покриват от здравната система, остава много висока. Недекларираният труд пречи на устойчивостта на социалните системи и България трябва да работи още в тази сфера.

Еврокомисията уточнява, че в днешните препоръки по семестъра този път няма съвети за борба с корупцията, тъй като те бяха вече възложени на правителството по другия механизъм за наблюдение в сферата на правосъдието и вътрешните работи. Зам.председателят Валдис Домбровскис обаче, не изключи възможността Брюксел да изпрати на помощ свои експерти за реформите и в социално-икономическата сфера:

Това винаги става по искане на засегнатата държава-членка. Чак тогава службата ни за подкрепа на структурните реформи може да окаже техническа помощ. В България вече бяха изпълнени някои проекти в правосъдието и продължава работата по други. Виждаме, че България възприема това като полезен инструмент за подсилване усилията си в структурните реформи.

Домбровскис ще представи лично препоръките при посещението си в София в петък, 2 юни


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна