Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба на Явора Петрова – „Което искам“

БНР Новини
Снимка: Ани Петрова
Творческите ми интереси са свързани с виталността на човека, човешкото тяло, лични емоции и състояния на духа… Моите арт стремления чувствам, че са близо до поезията… – казва в едно свое откровение художничката Явора Петрова. Сега, в галерия „Стубел“ показва живопис и рисунки, с малко особеното посвещение: „Което искам…“
И не от желание за странност, или стремеж към загадъчност, а защото Явора Петрова във всяко свое начинание е естествена, искрена, винаги различна. В случая тя отново е вдъхновена от мъдростта на Изтока, цитира по памет Сун Дзъ, за да засили ефекта на живописта и рисунката си, като нещо недоизказано, като някаква черна, тушова линия на хоризонта, като вътре - вън, като поглеждане в същността на човека.
Явора Петрова е завършила специалност „Илюстрация и оформление на книгата“ при проф. Христо Нейков. Изявен майстор на офорта и акватинтата, графични техники с много нюанси и въздействие. Заглавия на други нейни изложби като „Денят на Светеца“, „Вишнева градина“ и други са истинско усещане за времето, за сложното настояще, което тя умее да изрази с изкуството си адекватно и красиво. С много любов и мъдрост.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна